Новините на Би Ти Ви и рейтингът

Ако по някаква причина следите данните от пийпълметричните изследвания на GfKAudience Research за измерване рейтинга на телевизиите и програмите им, то със сигурност сте забелязали, че бТВ води с огромна преднина пред всички останали. Новинарските емисии на телевизията привличат двойно по-голяма аудитория, отколкото тези на коя да е друга емисия. Според данните от февруари, дори по времето на т.н. „Българска пролет“ телевизията е имала най-гледаните новини, извънредни емисии, сутрешни блокове и изобщо програми, от които обществото се информира.

btvИ ако се съмнявате в данните на GfKс една бърза справка в Интернет бързо можете да ги потвърдите – според Gemiusсайтът на бТВ(btv.bg) е шестият по посещаемост у нас – с над 900хил. посетители дневно. Във Facebook, страницата на телевизията има над 200 хиляди харесвания(за сравнение страницата на Нова ТВ има едва 40хил. харесвания), а страницата на bTVНовините – 60 000. Съвсем естествено и публикациите на бТВ в Интернет също събират най-много коментари.

Но как от бТВ Новините успяха да привлекат най-голяма аудитория по време на протестите и то предвид това, че тогава бяха най-силно критикувани и неведнъж освиркани в ефир от част от протестиращите? Според мен БиТиВи отдели най-голям ресурс за отразяването на тези „интересни“ времена за нашия народ. Във всеки по-голям град имаше екип на телевизията, а в София бяха няколко и на най-горещите точки. Въпреки че трябваше да разбъркат програмата си, на няколко пъти се мобилизираха за минути и излъчваха извънредни емисии. В един от дните, когато протестите бяха най-масови, дори бяха наели хеликоптер, за да снимат събралата се тълпа на Орлов мост. Освен това новинарите се постараха да отразяват буквално всички гледни точки, да разграничават провокаторите от мирно протестиращите граждани, както и самопровъзгласяващите се лидери от реалните лица на протеста. Дадоха трибуна на много граждани и анализираха случващото се със социолози. БиТиВи наистина отразиха народното недоволство коректно и обективно, което им спечели и аудитория от над милион и триста хиляди за централните емисии на “bTVНовините“, срещу едва 570хил. за „Новините на Нова“.

Друго предимство на bTVНовините са журналистите, които работят там. Повечето от тях работят в новините на медията още от първите и години, вече са познати лица и са спечелили доверието на зрителите със стотиците репортажи, които са направили. А това, че не са сменили за толкова време работното си място, предполагам вдъхва още повече сигурност на хората в тях, че са сериозни и си вършат работата съвестно.

Всички гореизброени фактори според мен допринасят за това бТВ да печели повече от убедително вниманието на зрителите. Вие гледате ли техните новини и ако да, каква е причината да изберете точно тях?

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»