e-mail маркетинг

ЧЗВ (често забравяните възможности) на имейл маркетинга

По света разходите за реклама през електронна поща растат, в България този метод все още се ползва доста плахо
Да си го кажем направо – всеки, който е онлайн ползва имейл. Повечето дори имаме по 2-3-4 различни електронни пощенски кутии. Когато тази седмица, заради „отпускарския сезон“ получавам по 20 вместо по 60 мейла дневно, дори се оплаквам, че никой не ми пише. Даже се радвам на бюлетините с новини или с горещи оферти, които ме намират на електронния ми адрес. Да, бюлетините, промоциите, поканите за семинари и събития всичко това е имейл маркетинг – един инструмент на онлайн маркетинга, който у нас се използва все още доста неуверено. А всъщност, заедно с уеб сайта, той би могъл да бъде един от най-важните елементи на вашето онлайн присъствие.

Имейл маркетингът е форма на директен маркетинг с клиенти, потребители, бизнес партньори. Той е таргетиран, персонализиран, интерактивен, проследим и много по-евтин.

Той е проактивен – напомня за вас и активно насочва хората към сайта ви. Промоциите и офертите обявени чрез имейл към добре подбрана група абонати предизвикват моментална реакция: покупки (особено онлайн), запитвания, регистрации.
Информационните бюлетини препращат хората към реални „физически“ магазини и събития, проправят пътя на каталозите, изграждат доверие и лоялност, укрепват връзката между конкретния потребител и източника. Понякога вместо да изграждат свои бази данни и бюлетини, рекламодателите наемат такива.
Основната разлика с най-популярните в момента у нас форми на директен маркетинг извън Интернет (брошурите и листовките в пощенските кутии на входа) е позволението. Тук именно е и границата между имейл маркетинга и спама – нежеланата търговска информация. За истински имейл маркетинг говорим, когато получателят предварително е дал своето съгласие да получава търговска информация по този начин от нас.
Когато се спазват основните и съвсем естествени правила на онлайн комуникацията, имейл маркетинга наистина работи, при това отлично. Най-трудната част е събирането на списък с хора, които искат да получават информация от нас по конкретна тема. След това идва усъвършенстването на посланието и ангажимента всеки път то да бъде такова, каквото е обещано. Накрая остава писмата успешно да достигнат своите получатели (често с помощта са специализиран софтуер), те да ги могат да видят правилно, за да ги прочетат и да реагират.
За тези, които вече се изкушават от имейл маркетинга, няколко препоръки от практиката:
– използвайте двойно потвърждение за съгласието на потребителя, избягвайте предварително маркираните като „съгласен“ полета при регистрационните форми;
– когато изпращате, идентифицирайте се ясно, дайте информация за контакт с вас и се грижете за репутацията си на коректен партньор;
– наблегнете на текста, направете го въздействащ и адекватен на интересите на конкретния получател – големите и мигащите картинки оставете за уеб сайта;
– сегментирайте, таргетирайте, персонализирайте, анализирайте.

Маркетинг мениджърите по целия свят отделят все по-големи бюджети за email маркетинг. По отношение на възвръщаемостта на инвестициите това е може би най-ефективният онлайн маркетинг инструмент. На този фон като че ли е време истинският имейл маркетинг да заеме своето челно място и в българската онлайн практика.

Горица Белогушева
ABC Design & Communication

Няма коментари

Comments are closed.


«
»