уеб сайт – доверие

Вярват ли клиентите на уеб сайта ви

Колко често се замисляте за доверието, което поражда уеб сайта ви? Обмисляте съдържанието, което слагате, как изглежда той и какви чувства поражда. Но ако посетителите ви не ви вярват, те няма да се превърнат в клиенти.

Защо надеждността е станала толкова важна за собствениците на уеб сайтове? Мрежата е евтино и лесно място, на което можете да публикувате материалите си – тя изравнява мястото за реализация на малките и големите предприемачи. Това е добра вест едновременно за малките компании, които нямат големи маркетингови бюджети и за рехавите, периферни компании, които искат парите ви. Всеки неквалифициран човек може да се сдобие със звездно интернет присъствие срещу няколко хиляди долара.
Колкото по-малка и по-непозната е компанията ви, толкова по-важно е да се представите с правдоподобно, заслужаващо доверие лице. Не е задължително да печелите от многомилионна рекламна кампания и от вече установеното ви присъствие на пазара. Ако искате хората да вярват на това, което виждат на сайта ви, трябва да им дадете подходящи причини.

Направете лесно установяването на точността на информацията на сайта ви. Помнете съветите, които са ви давали при писането на реферати в гимназията. Използвайте доверени източници. Слагайте линкове към тях, когато това е възможно. Покажете, че не си измисляте информацията на сайта ви.

Покажете, че зад сайта ви стои реално съществуваща организация. Публикуването на реален адрес на страницата ви за контакти ще ви помогне много. Същия ефект биха имали и снимки на екипа от мениджъри.

Подчертайте способностите на организацията ви и качеството на услугите, които предлагате. Това е задължително, особено ако предлагате консултантски услуги, при които има реална нужда да покажете на клиентите си, че имате подходящата квалификация и екип, за да отговорите на нуждите им. Притежаването на акредитация или сътрудничество с уважавани фирми ще покаже, че компанията ви е стабилна и заслужавате доверие. Покажете какво сте извършили в областта си.

Постарайте се да предоставите лесни начини за осъществяване на контакт с вас. Телефонът ви, имейла, както и реалния ви адрес трябва да са лесни за откриване. Трябва да отговаряте бързо на всички запитвания от клиенти, които получите.

Създайте сайт, чиито външен вид изглежда професионално (или е подходящ за вашата цел). Също както не бихте представили на клиента си копирана на ксерокс, домашно направена брошура, по същия начин не оставяйте сайта ви да изглежда непрофесионално. Оставете създаването на страницата ви в интернет на професионален дизайнер, който знае как да представи бизнеса на клиентите си в подходяща светлина. Постарайте се външния вид на материалите да изглежда стегнато, за да подсилите устойчивостта и влиянието на марката си.
Направете сайта си полезен и лесен за употреба. Лесните за ползване сайтове позволяват на читателите да открият съдържанието (полезното съдържание), което търсят. Представете си следната ситуация: пътувате в нов град и си наемате кола в мрачна и дъждовна нощ. Сядате зад волана и се опитвате да поставите ключа, за да запалите. Но мястото, където трябва да го поставите не е там, където очаквате; поставен е в ляво от кормилото.
След това искате да включите чистачките, но копчето за управлението им е на тавана. Трябват ви 15 минути, за да потеглите. По същия начин се чувстват и хората, които се опитват да използват сайт, който не е построен според основните методи, улесняващи потребителя. Не се поддавайте на изкушението да покажете великолепните си способности за създаване на дизайн за уеб сайтове, за да не се окаже, че сте създали красив сайт, в който е невъзможно да се ориентирате.

Полезните сайтове поставят клиента на първо място. Те предвиждат каква информация ще търси клиента и я поставят най-отпред. Колко полезен може да е сайт, чиято заглавна страница е проточена flash анимация, която набутва мисията и логото на компанията ви в лицето на потребителя? Не много. (Но бутон „Пропусни интрото” може да е много полезен.)

Осъвременявайте информацията на сайта си често (или поне показвайте, че е редактирана скоро). Ако някой семинар или търговско изложение с ваше участие е свършило, премахнете го от секцията „Предстоящи събития”.

Въздържайте се от всяко промоционално съдържание (напр. реклами, оферти). Ако не продавате ножове, не претендирайте, че извършвате подобна дейност. Промоциите, които се набиват в очите на посетителите са дразнещи и отвличат погледа от важното съдържание на сайта ви. Ако направите твърде очевидно желанието ви за продажба на даден продукт ще отблъснете потребителите. Избягвайте изскачащите /pop-up/ прозорци.

Избягвайте грешките, независимо колко малки изглеждат. Печатните грешки и неработещите линкове показват, че не управлявате сайта си подходящо. Ако пазарувате прозорци за новата си къща, бихте ли влезли в магазин, на който всички стъкла са изпочупени, а вратата виси на пантите.

http://www.pari.bg/

Няма коментари

Comments are closed.


«
»