50 милиарда долара за интернет реклама през 2011

Разходите за реклама в световен мащаб са нараснали с 5.2% през 2007 г. и се изчисляват на 450 млрд. USD. Това показват резултатите от проучване на Европейския институт за аудио-визуални и телекомуникационни технологии (Idate). В доклада се съобщава, че растежът на рекламата в интернет е 32.4% в сравнение с 2006 г. Очаква се ръстът на рекламните бюджети, насочвани към мрежата от 2006 до 2009 г., да възлезе на 76%. Ако тези прогнози се изпълнят, е възможно до две години интернет да се нареди веднага след телевизията и пресата, които привличат три четвърти от рекламните постъпления.

Според последния доклад на Interactive Advertising Bureau (IAB) и PricewaterhouseCoopers (PwC) приходите от интернет реклама за 2007 г. надхвърлят 21 млрд. USD. Те отбелязват огромно увеличение спрямо предходната 2006 г., когато са възлизали на 16.9 млрд. USD. Само през последните три месеца на 2007 г. компаниите са отделили 5.9 млрд. USD, което представлява увеличение с 13% спрямо предходното тримесечие и е най-голямата сума, похарчена за интернет реклама в тримесечен период.

Най-големият играч в интернет рекламата – Google, обяви през януари, че за първи път ще тества линкове към видеореклами в резултатите от търсене. Tова не е технологично предизвикателство за компанията. Тя просто цели да проследи реакцията на потребителите от нововъведението. Рекламодателите ще могат да поставят линковете в традиционните платени карета и ще наддават за тях по същия начин, както го правят за ключови думи при текстовите връзки. Google обаче ще ги таксува само за един клик, дори ако посетителят кликне и върху видеовръзката, и върху текстовата.

Прогнози

Пазарът на онлайн видеореклама се очаква да нарасне от 800 млн. USD през 2007 г. до 1.6 млрд. USD през 2008 г., сочи проучване на изследователската компания eMarketer. Анализаторите от Yankee Group предвиждат общият пазар на онлайн реклама да достигне 50 млрд. USD през 2011 г. Северна Америка и Западна Европа остават най-силните пазари, а прогнозата за тази година е Китай да се превърне в четвъртия най-голям рекламен пазар в света.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»