Дир.бг с най-голям дял на пазара на интернет реклама

Дир.бг има най-голям дял от българския пазар на интернет реклама, показва проучване на MPG Bulgaria.
Според него нетните приходи са продължили да нарастват и за изминалата 2007 г. те достигат 12.52 млн., или между 16-18 млн. лева брутно.
Ето и как се разпределят те между българските портали и групи сайтове: 1.Dir.bg – 2.7 млн. лв.
2.Netinfo.bg – 2.3 млн. лв.
3.Investor Group -1.5 млн. лв.
4.Economedia -0.8 млн. лв.
5.MSKey Group -0.6 млн. лв.
6.Web Ground -0.5 млн. лв.
7.Mail.bg -0.48 млн. лв.
8.Web Media Group -0.47 млн. лв.
9.Darik Net -0.39 млн. лв.
10.Всички други -2.78 млн. лв.
Данните отреждат на Дир.Бг най-пазарен дял. В изследването се посочват основните предимства на портала и свързаните с него ресурси – новия сайт Radio.dir.bg, новата търсачка Diri.bg, първия по рода си сайт transit.it, както и новия дизайн на портала Dir.bg.
През миналата година почти всички големи фирми се убедиха в ефективността на този канал и все по-често започнаха да го включват в своя маркетингов микс, продължава анализът на MPG. Много от тях дори вече смело планират единствено интернет канала за различни свои кампании. Това обаче ще доведе със себе си следния проблем – изключително ограничения брой кадри, които се занимават професионално с интернет реклама и маркетинг у нас. В България тези специалисти се броят на пръстите на едната ръка, а истинските професионалисти в тази област вече са заети от най-големите имена на пазара.
За първи път през 2007 г. в България се усети подемът на Интернет като вид медия и най-вече като начин на живот на много млади и не толкова млади хора. Потреблението на интернет в България се увеличава много бързо в съответствие с нарасналата покупателна способност. Степента на проникване вече е към 23%. Много от големите интернет медии направиха значителни стъпки в своето развитие. Видяхме и изграждането на много голяма и силно развита Блогосфера, посочва още изследването.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»