Интернет рекламата в САЩ с ръст от 27%

Заради тенденцията потребителите да прекарват все повече време в интернет, компаниите преразпределят средствата от рекламните бюджети от традиционните медии към онлайн средата, сочат данни на IDC.

Общите разходи за интернет реклама в САЩ през четвъртото тримесечие на миналата година нарастват с близо 28% спрямо същия период на 2006 г. до 7,3 млрд. долара.

За цялата 2007 година приходите от онлайн реклами в страната се повишават с 27% на годишна база до 25,5 млрд. долара.

През последното тримесечие се отчита свиване на нетния пазарен дял на Google в САЩ за първи път от две години, сочи още проучването на IDC. Причината е по-бавният ръст на продажбите на вътрешния пазар.

Нетният дял на Google от общия пазар на интернет реклама в САЩ намалява с 0,5 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2007 г. до 23,7%.

Приблизителната нетна стойност на продажбите на онлайн реклама на Google в Щатите (с изключение на разходите за привличане на трафик, които компанията заплаща на партньорите си) нараства с малко над 40 на сто през последното тримесечие, но годишният ръст през предходното тримесечие е бил 50 на сто.

„Евентуално сливане на Microsoft и Yahoo! би им осигурило пазарен дял от пазара на интернет реклама в САЩ от около 17% на базата на данните ни за последното тримесечие. Така те няма да настигнат Google в Щатите, но получават много по-добър шанс за конкуренция, отколкото поотделно“, казват от анализаторската компания.

1 Comment so far

  1. links for 2008-02-12 on февруари 12th, 2008

    […] Интернет рекламата в САЩ с ръст от 27% Заради тенденцията потребителите да прекарват все повече време в интернет, компаниите преразпределят средствата от рекламните бюджети. (tags: интернет-реклама сащ) […]


«
»