19,1 % ръст на разходите за реклама в България

Разходите за реклама отбелязват ръст от 19,1% спрямо същия период на 2007 г. Общите брутни бюджети за първите шест месеца на 2008 г. са 580,9 милиона лева. За същия период на 2007 г. цифрата е 469,9 милиона.

Интернет е най-бързо развиващата се медия у нас, с най-голям ръст на рекламните бюджети спрямо първата половина на 2007 – 71,4%. Това не е изненадващо, тъй като интернет набира скорост в България, а първоначалната база е доста по-ниска. Делът на разходите за реклама в интернет спрямо общите разходи за реклама в България обаче все още е нисък: едва 2,1% до месец юни 2008 (1,5% за същия период на 2007-а). Разходите за реклама в интернет са и пряко свързани с потребителите на медията. През януари те са били 2 милиона и 680 хиляди души, а през юни вече са със сто хиляди души повече.

Дванайсет медийни групи привличат над 90% от рекламата в интернет. Най-големите от тях са Dir.bg, Netinfo u Investor.

Българските рекламодатели все по-често се насочват към тази медия, защото тя става все по-значима заради аудиторията, бива измерима, предлага гъвкави, цени, разнообразни формати и форми на реклама.

От началото на 2008 година у нас има две конкуриращи се измерващи аудиторията и рекламата в интернет системи – Gemius и Nielsen. И двете системи предоставят данни за броя интернет потребители, техният профил, най-посещаваните сайтове и категории сайтове. Анализите им помагат на рекламодателите да „уцелват“ по-точно техните потребители и в интернет.

Цялото изследване във вестник Класа

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»