Рекламен пазар за 12,5 милиона лева

12,5 млн. лева са приходите у нас от интернет реклама за 2007 година, съобщи Любомир Леков, изпълнителен директор на „Инвестор груп“. Очакванията са, че през тази година тя ще нарасне между 50% и 70%. За сравнение през 2006 г. сумата се е повишила с 88% от предходната и е била 7 млн. лева. Една от причините за драстичния скок е непрекъснатото увеличение на потребителите в мрежата.

Интернет се превръща в предпочитания рекламен канал и скоро ще стане и най-евтиния, като измести телевизионния, прогнозират рекламни експерти. Все повече компании планират различни кампании, използвайки само интернет. Собствената уебстраница обаче се оказва недостатъчна, за да представи ефективно един продукт или услуга. За тази цел допълнително се създават рекламни банери и линкове, позиционирани страници, за които предварително се знае, че са посещавани от голям брой потребители. Лидер в онлайн рекламата за последните 12 месеца е dir.bg, твърдят от MPG Bulgaria, цитирани от БГНЕС. Ето как са разпределени първите 10 позиции.

1 Приходите на Dir.bg са 2,7 млн. • лева. През миналата година порталът пусна новия сайт Radio.dir.bg, търсачката Diri.bg и transit.it, който е първият по рода си сайт у нас за прехвърляне на файлове между потребителите до 1 гигабайт. Проблемът е, че не влага достатъчно пари в журналисти и отстъпва по конкурентност. Според неофициална информация, причината е скорошната продажба на Dir.bg.

2. Netinfo.bg е с печалби от 2,3 • млн. лева. За 12 месеца изкупи Vbox7.com, който трансформира в Zazz.bg и създаде Zoom.bg. Дизайнът на Abv.bg е нов, а пощата има 4G памет на акаунт. Преди време обаче компанията напуснаха ключови професионалисти.

3. 1,5 млн. лева са постъпили в Investor Group, която е най-прогресивната интернет медия. Постоянно увеличава приходите и ресурсите на персонала си. Tialoto.bg е с нов дизайн, а в групата влезе и Teenproblem.net.

4. Economedia също се разви успешно • през миналата година (приходите са 0,8 млн. лева), пусна Zagrada.bg и Radar.bg.

5. MSKey Group e другата приятна • изненада (0,6 млн. лева постъпления от реклама) и присъства силно чрез Sportal.bg. Влага много пари, ресурси и персонал в различни проекти. Нейна е и първата онлайн телевизия IPtv.bg -един страхотен проект, който ще набира все по-голяма популярност. Направи нов дизайн и рубрики в Top.bg, купи Profit.bg.

6 Web Ground (0,5 млн. лева) е сред • най-бързо развиващите се на пазара чрез Rs-auto.bg,Yellow.bg.и Ехpert.bg.

7 Mail bg (0,48 млн. лева) създаде и • първата мобилна реклама в България с Vivatel. Mail.bg направи нов дизайн на сайта и нови функционалности. Обещаващо е консолидирането с Web Media Group за изграждането на нова система за съвместно планиране. С нея рекламодателят ще постига по-високи показатели, по-добър reach и малко повторения на реклама върху уникален потребител.

8 Web Media Group (0,47 млн. лева) • също активно се развива. Залага средства за обучението на кадри, пусна Lifestyle.bg като конкурент на Tialoto.bg (Investor Group) и Life.dir.bg (Dir.bg).

9. Darik Net – 0,39 млн. лева, собственик на информационните сайтове www.dariknews.bg, www.novinite.com и www.lev.bg.

10. Всички други – 2,78 млн. лева

Проблемите

Въпреки скока България изостава от световните тенденции в онлайн рекламирането. Основната причина е, че все още броят на българите, използващи интернет, е два пъти по-малък с този на потребителите от Западна Европа. Проблем се оказва и наличието на кадри, които да разработват рекламни стратегии за онлайн пазара. Засега едва 2,5-3,5% от целия рекламен бюджет на дадена фирма се заделя за онлайн реклама.

„Наистина България изостава от световните темпове в интернет рекламата, но от друга страна тук могат да се разкрият нови ниши на развитие в тази посока, което е добре за конкуренцията“, заяви шефът на dir.bg Владимир Жеглов. Според него този сравнително нов вид начин за рекламиране у нас е изключително интерактивен. Според шефа на Investor Group Любомир Леков делът на онлайн рекламата се е увеличил с 80% за година, като най-активно в мрежата се рекламират банките и автомобилните вносители.

Християн Немски
Класа

Няма коментари

Comments are closed.


«
»