Яндекс поддържа международните стандарти за предаване на данни

Яндекс вече поддържа редица международни стандарти за предаване на данни: към XML, RSS и Atom през това лято бяха добавени Sitemaps, GZIP протокола, MediaRSS и FOAF. Новата функционалност на Яндекс търсачката позволява по-бързо и по-пълно да се индексират сайтове ориентирани към „бързо съдържание“ СМИ, социални услуги, мултимедийни хостинги и т.н.

Промените в скоростта и дълбочината на обработка на сайтовете от бота вече са видими на четири от услугите за търсене в Яндекс : търсене в уеб, търсене по избражения, видеотърсене и търсене в блогове.

Поддръжката на Sitemaps позволява уебмасърите да съобщят на Яндекс, кога се обновяват страниците на сайта и кои от тях да бъдат обработени с предимство. GZIP протокола помага да се намали обема на предаваната информация между сайта и бота на Яндекс. MediaRSS спомага собствениците на мултимедийни данни оперативно да оповестяват за нови изображения и видео клипове най-голямата руска търсачка. Предаването на данни във FOAF формат (friend of a friend) спомага за по доброто търсене в блогове и социални мрежи, а в частност прави възможно търсенето по ленти с приятели и по профили на потребители.

Стандарта Sitemaps се поддържа от на 200 хиляди сайта в Рунет. MediaRSS формат се използва в мултимедийните хостинги – например — YouTube. Данни за профилите на потребителите във FOAF формат, транслират всички големи блогхостинги в рускоезичния интернет : Livejournal.com, Liveinternet.ru и Blogs.Mail.ru.

1 Comment so far

  1. […] за предаване на данни: XML, RSS, Atom, Sitemaps, GZIP , MediaRSS и FOAF Яндекс поддържа международните стандарти за предаван

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»