Важността на входящите връзки

Повечето от хората, опитващи се да оптимизират своите сайтове за търсачки, знаят че един от основните начини за позициониране в челните места в резултатите от търсенето е чрез осигуряване на входящи връзки. За Google качеството на сайтовете, предоставящи връзките също е от значение. Много е важно получаването на входящи връзки от страници с висок PageRank. Повечето статии, касаещи оптимизация за търсачки, споменават важността на това условие. Въпреки това, много от тези статии не навлизат в подробности относно начина за осигуряването на тези връзки.

Избягвайте честа обмяна на връзки

Прост начин за размяна на връзки е размяната на текстови връзки, намиращи се на заглавната или на някоя от вътрешните страници. Тази система работеше много добре в миналото, докато Google не реши, че не харесва сайтове, разменящи връзки просто с цел по-добро представяне в търсещия алгоритъм на Google. Сегашната позиция на Google е, че размяната на връзки е допустима, стига да не е прекомерна. Не е ясно как Google дефинира „прекомерна“.

Сходна алтернатива за създаването на входящи връзки, различна от простото разменяне на връзки, е размяната на А-Б-В-връзки. При този сценарйй сайт „А“ води до сайт „Б“. Сайт „В“ сочи към сайт „А“, избягвайки връзката към сайт „Б“. Широко разпространено е мнението, че алгоритъмът на Google отчита и този метод и следват рестрикции към сайтовете които практикуват подобна размяна.

Осигуряване на еднопосочни входящи връзки

Значително по-добър метод е размяната на еднопосочни входящи връзки. Еднопосочни са връзките, водещи към даден сайт, без да се налага той да съдържа линк към сайта, водещ към него. Това е очевидно най-добрият метод за създаване на входящи връзки. Той, обаче, може да отнеме по-дълъг период от време, необходимо за външни сайтове да оценят сайта като полезен и да сложат връзка към него. Без значение качеството на съдържанието, отнема време създаването на естествени връзки към него. Такива естествени връзки може да дойдат от уеб-директории или сайтове, свързани по тема със сайта, които могат да сметнат твоя сайт за полезен и да сложат връзка към него.

Тази статия е написана специално за да разгледа проблема около създаването на еднопосочни връзки към даден сайт. Чрез създаването на някои препратки не е трудно да накарате сайтове с висок PageRank да предоставят еднопосочни връзки към вашия сайт. Един от най-простите и лесни начини да спечелите входящи връзки е като се възползвате от преимуществата на социалните bookmark-сайтове. Такива сайтове са например социални bookmark страници с висок ранг, като ma.gnolia.com, simpy.com, furl.net, del.icio.us (пълен списък и още информация можете да намерите на адреси :
socialnetworks pr, social top 30, social bookmarking list и socialbookmarking

Регистрацията в такива сайтове и използването им е безплатно. Повечето от тях изискват да инсталирате техен bookmarklet в лентата с инструменти на браузъра. Веднъж инсталирана, просто кликнете на bookmark иконата, докато е отворена която и да е от страниците, които искате да добавите в bookmark менюто. Теоретически може да искате да добавите в Bookmark менюто всички уеб страници от вашия сайт. Можете да използвате тези bookmark сайтове, за да създадете адрес, съдържащ връзки към всички ваши уеб сайтове.

Веднъж, след като имате адресите, съдържащи вашите сайтове, можете да ги споделите в Google, Yahoo, MSN и други търсачки по избор. Сложете връзки към тези адреси на вашите собствени сайтове или блогове.

Щом новосъздадените bookmark списъци, съдържащи адреси с уебстраници, бъдат индексирани и добавени от търсачките, сайта ще се сдобие с качествени еднопосочни връзки.

Важността на Anchor Text

Хубаво е да се помни, че Anchor Text (текста на връзката към сайта) е изключително важен тъй като роботите на търсачките използват именно този текст при определяне на ключовите думи. Добре би било ако не се използва един и същ Anchor Text за всички входящи връзки.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»