4 тактики за сео оптимизация

Напоследък настъпиха много промени в SEO оптимизацията на сайтовете. Гугл направи няколко промени в алгоритъма си с цел „почистване“ на търсачката от ненужни, спамърски сайтове които само пречат на потребителите да намерят добро и полезно съдържание при сътветното търсене. Естествено беше хората които се занимават със оптимизация да реагират и да се напаснат на промените, тъй като това им е основен бизнес. И като всеки бизнес трябва да го защитаваш. Както търсачката еволюира така и СЕО-тата смениха посока и действия за да останат в играта.

SEO-то е игра в която печели този който е по-добре подготвен, разполага с ресурс и има необходимата мрежа от контакти за да позиционира добре всеки сайт. Нека обърнем внимание на 4 елемента които считам за по-важни при оптимизирането на един сайт:

1) Качествено съдържание

То е в основата на всичко хубаво. Няма как без качествено съдържание някой сайт да се позиционира добре в дадена ниша, но понеже Интернет, или гугл не са литературни критици за да оценяват по достойнство на съдържанието, допускат много грешки, които ние потребителите срещаме при търсенията. Именно тези грешки са следствие на работата на някое SEO гуру което срещу пари позиционира нискокачествени сайтове във високодоходни ниши.

2) Социални мрежи

Споменаването на даден сайт в големите социални мрежи като туйтър, фейсбук, гугл плюс, линкедин и пинтерест е от голямо значение защото освен че се харесват на търсачката, привличат и посетители, които могат да се превърната в клиенти, ако сайта Ви предлата продукт или услуга. Също така добра роля играят и местни социални мрежи които се ограничават в дадена страна или бранш за по добро локално класиране на името на сайта, или на фирмата Ви. Социалните мрежи Ви дават възможност посланието и кампанията Ви да достигната до огромен брой хора.

3) Видео и снимки

Сигурен съм че много често сте чували израза «Хората обичат да гледат снимки и видео». Това е истина и на тази максима са направили цял бизнес световни сайтове като ютуб, дейлимошън, инстаграм, фликр и много други. Една снимка или едно видео може да каже хиляди думи и да достигне до сърцата и джоба на милиони хора. Един пресен пример е Корейския рапър Псай, или лудостта «Гангнам стайл».

4) Линк билдинг

Както един сайт не може без добро съдържание, така не може и без добри входящи линкове. Линка от авторитетен сайт е вид гласуване на доверие, което показва че там където сочи посетителя ще намери полезна информация която е свързана със съдържанието което чете в момента. Ако Вашия сайт публикува качествена и полезна информация има шансове да привлече големи медии и сайтове които ще я споменат в техните издания със обратен линк към източника. Тези линкове освен че са вечни са и златни.

Ако всеки собственик на сайт се придържа към гореизброените правила и генерира качествено съдържание, добавя хубави снимки или прави готини видеа, които споделя в социалните мрежи и прави позитивен линк билдинг тогава Интернет ще стане едно по-хубаво място.

Автор на тази статия е Пано Кондоянис, собственик на Προώθηση ιστοσελίδων. Занимава се със изработка на сайтове и оптимизация за търсачки от 2009 година

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»