Промени в Google Rankings Algorithm

Преди дни Rand Fishkin публикува в интересен пост графика в която е изложил личното си мнение, как с годините се е променяло влиянието на ключовите фактори за позициониране на сайтове в Google

google-rankings-over-time

Trust и авторитетност на домейна : в последно време става все по сериозен фактор за добри позиции при търсене. Ако по-рано случайни страници във Wikipedia, Amazon или BBC можеше да бъдат преборени с ключова дума в домейн и много качествени връзки от други сайтове, то сега това е почти невъзможно, а Wikipedia почти винаги е сред топ резултатите.

Anchor text от външни връзки : и към този момент е сред най-мощните фактори, но вече не е толкова силен както преди. Според Rand Fishkin, anchor text се отчита само в съвкупност с останалите положителни фактори.

Ключови думи в съдържание : преди време Google е приемал и страници с огромно количество ключови думи и вероятно от там е тръгнал митът за плътност на ключовата дума. Към момента този фактор губи своята тежест и само с помощта на текст, няма начин една страница да бъде позиционирана добре.

PageRank : преди години PageRank беше сред най-важните елементи за добро позициониране, а манипулирането на този фактор се оказа най-лесно. С времето Google все по-малко взема предвид PageRank като фактор за ранжирането на една страница.

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»