Майкрософт и Yahoo отново преговарят за сливане

Майкрософт обмисля да купи Yahoo за 50 милиарда долара. Съобщението за подготвяната сделка се появи дни, след като излезе спекулация, че медийният магнат Рупърт Мърдок предлага 5 милиарда долара за „Дау Джоунс”.

Майкрософт обмисля да предложи по 35-37 долара на акция на Yahoo, твърди „Ню Йорк Поуст“. Според вестника Майкрософт възнамерява да поднови офертата си към уеб търсачката в опит да се справи с нарастващата конкуренция на интернет пазарите.

Засега нито Майкрософт, нито Yahoo са потвърдили официално новината, но в последните часове на борсовата търговия на 5 май цената на акциите на търсачката скочиха с 19%. Спорез анализатори от „Стандарт енд Пуур“ има голяма вероятност новината да е истина. Цената, която „Ню Йорк Поуст“ предположи, е 50 милиарда долара.

Това не е първият опит за сливане на технологичния потенциал на Майкрософт и водещата роля на интернет търсачката в уеб рекламното пространство. През 2006 г. Yahoo отклони оферта на Майкрософт за дял в търсачката, припомня „Вашингтон поуст“. Според анализаторите обаче представители на двете фирми не са замразили напълно преговорите. Евентуалното им сливане ще окаже влияние и върху опитите на Гугъл да увеличи своето влияние в интернет рекламата и търговията. Според социологическата агенция Нилсън общият брой потребители на Майкрософт и Yahoo наброява 129 милиона американци, а на Гугъл- 108 милиона.

Гугъл отчете чиста печалба от 1 милиард долара за периода януари-март 2007 г. Конкурентът му Yahoo отбелязва спад до 142 милиона долара спрямо 160 милиона през същия период на 2006 г.

62% от приходите на Гугъл идват от сайтовете, които компания разработва. 47% от тях са реализирани извън САЩ. Последната успешна сделка на компанията е покупката на Doubleclick за 3 милиарда долара. По този начин Гугъл затвърди и разшири присъствието си на интернет рекламния пазар. През 2006 г. компанията купи и YouTube за 1.65 милиарда долара, припомня Асошиейтед прес.

В началото на март проучване на Interactive Advertising Bureau показа, че приходите от интернет реклама в САЩ се очаква да се увеличат с 34% за 2007 г. Според статистиката през последното тримесечие на 2006 г. приходите от реклама са на стойност 4.8 милиарда долара.

За първи път от 10 години се наблюдава скок на рекламата в интернет от 32% спрямо октомври-декември 2005 г. Според рекламодателите те следват тенденцията за непрекъснато увеличение на потребителите.

В САЩ има 153,4 милиона потребители на интернет. През 2006 г. приходите от реклама в интернет са се удвоили спрямо 2003 г, твърдят експертите. Преди три години те са били на стойност 7.3 милиарда долара.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»