Акциите на Yahoo се сринаха

С 20% се обезцениха ценните книжа на Yahoo, след като Microsoft оттегли предложението си за покупка

Акциите на интернет портала Yahoo се сринаха, след като в събота стана ясно, че Microsoft се оттегля от сделката по придобиване, съобщиха световните медии. Ценните книжа на търсачката спаднаха с 21,1% или 6,05 долара до 22,62 долара, а тези на софтуерния гигант се покачиха с 2,5 на сто или 75 цента, до $29,99. Това успокои инвеститорите, защото акциите на Microsoft загубиха 10% от 31 януари насам в очакване на провала на „брака“ с Yahoo, който още повече укрепи Google на първото място в интернет. Сделката се провали, след като се разбра, че Джери Янг и останалите директори на Yahoo няма да приемат цената от 33 долара на акция (общо 47,5 млрд. долара).


Разминаване за 1 долар

Собствениците на търсачката се надяваха да измъкнат поне 37 долара на акция, но според запознати биха се съгласили и на $34 за акция, което е само на долар над последно предлаганата от Microsoft цена.

Сега анализаторите очакват, че стойността на ценните книжа на Yahoo ще спадне още, а Сривът ще помете 50-те процента покачване, което бе постигнато след първоначалното обявяване на предложението на 31 януари. Пазарната стойност на портала може да падне на около $30 млрд., което ще го остави в доста неизгодна позиция спрямо основния му конкурент Google. Неговите лотове увеличиха цената си с 2,3% до 594,35 долара. Така Google не само може да остане доволен от провала на сливането, замислено от Microsoft, на което се противопоставяше с всички сили, но и да направи дългосрочно рекламното си сътрудничество с Yahoo. На фондовите борси в Германия акциите на Yahoo също се сринаха с около 17 на сто.

През последната седмица Microsoft повиши офертата си от 31 долара за акция на $33, но и това не се оказа достатъчно за директорите на търсачката. Според изпълнителния директор на Microsoft – Стив Балмър, „цената, която преследва Yahoo, е прекалено висока и дори корпорация от ранга на Microsoft не може да си я позволи“. Yahoo не е дългосрочна стратегия, а само част от плановете ни, защото разполагаме с дълъг списък с компании, които чакат да инвестираме в тях“, казва Балмър пред американското списание „Форбс“.

Вратите са отворени към нови предложения

От своя страна изпълнителният директор на интернет портала Джери Янг заяви, че се гордее с поведението на своя екип през последните 3 месеца. „Опитвахме се да договорим най-добрите условия и за двете страни, когато в събота представители на Microsoft ненадейно си тръгнаха. Те започнаха преговорите и те ги развалиха“, коментира 39-годишният Янг. Попитан дали все пак компанията ще остави вратата отворена за нови уточнителни разговори с Microsoft, мениджърът отговорил: „Ако те имат какво ново да предложат, ние сме готови да ги изслушаме“.

„Ужасно съм ядосан на Джери Янг и на т.нар, им борд на директорите“, заявява Гордън Крофорд, портфолио мениджър в Capital Research Global Investors – най-големият акционер в Yahoo с 16% дял. Сега Янг ще има не повече от месец-два да убеди и Уолстрийт, че парирането на офертата на Microsoft е било уместна стъпка. Ако не успее, има голяма вероятност да изгуби поста си или дори да бъде принуден от акционерите да приеме вече доста по-ниска цена – пак от Microsoft. Натискът върху ръководството на Yahoo бързо да намери алтернатива на провалената сделка е голям. Според Ройтерс преговорите с „Нюз Корп“ на Рупърт Мърдок също вървят към провал. Очевидното „охлаждане“ от страна на медийната корпорация още повече стеснява полето на възможностите пред Джери Янг и компания.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»