Spock

Нови търсачки се надяват да изпреварят Google в откриването на личности

ДЖЕЙ БХАТИ смята, че е открил слабото място на Google. Гигантът в търсачките не е добър при откриването на информация за хора. Търсене в Google за определен индивид може да върне десетки хиляди линкове за части от секундата. Но ако не кликнете върху един от тях, няма как да знаете дали това е човекът, когото търсите. Например търсачката не прави разлика между певеца Джеймс Браун и спортния коментатор Джеймс Браун.

Именно тук се намесва компанията на Бхати Spock. Предвижда се неговата търсачка за намиране на данни за хора да бъде пусната през август. Тя търси в социални мрежи като Linkedln, MySpace, Facebook и други сайтове, където хората редовно публикуват информация за себе си и другите. След това подрежда тази информация в кратко резюме за даден човек – неговата професия, интереси, възраст, семейно положение и роден град. С едно кликване върху резюмето се стига до свързаните уеб сайтове и известните връзки.

Spock е една от дузините компании за търсене в определена ниша, опитващи се да спечелят част от $60 млрд., които според прогнозите ще бъдат изразходвани в маркетинга на търсачките през следващите четири години. Бхати иска компанията му Spock да стане сайтът, който хората посещават, за да откриват подробности за определен човек.

„Търсенето на хора в обща търсачка е като да се опитвате да намерите игла в купа сено“ – обяснява Бхати, един от създателите на Spock.

Специализацията може да се окаже единствената жизнеспособна стратегия за новите търсачки. Преднината на Google изглежда недостижима. Почти 50% от всички търсения се правят в Google според едно изследване от агенцията comScore. Нейният дял е останал висок въпреки конкуренцията на Yahoo! (25.1% от търсачките) и Microsoft (13.2%). В някои ниши играта на търсенето е все още широко отворено поле. Ключът е идентифицирането на подходящата ниша. Пътуването, здравето и финансите са вече пренаселени от конкуренти. При търсенето на личности обаче няма ясен победител. Новооткритите включват Wink, която е подобна на Spock, и Zoomlnfo, специализирана за корпоративни шефове. Те се борят за около 30% от 7 млрд. търсения в мрежата за личности, извършвани в САЩ всеки месец. Около половината от тези запитвания се отнасят до знаменитости. Другата половина са за не много известни хора: бизнес контакти, бивши приятели, бивши любовници и др.

Spock и други подобни съдържания на сайтове връщат информацията, която търсещият в мрежата може да намери така или иначе; те просто го подчертават по-ефективно. И не включват телефонни номера и адреси. Но според застъпниците на защитата за личните данни много хора, които изпълват страниците в мрежата е лична информация, се заблуждават, че ще я видят само техните „приятели“ -или поне юзърите на социалната мрежа. „Онова, което хората не са разбрали, е, че информацията, която според тях трябвало да бъде ограничена само до потребители в техните мрежи, е достъпна чрез търсачките“ – твърди Марк Ротенберг, изпълнителен директор на Electronic Privacy Information Center във Вашингтон.

Големите търсачки са зле измислени, за да намират информация за почти неизвестни хора. Google например връща резултати, базиращи се на известност при търсенето на термини в дадена уеб страница и на броя на свързаните е нея сайтове. Това е страхотен модел за намирането на авторитетни източници за често дискутирани хора като баскетболиста Майкъл Джордан. Не е толкова лесно обаче, когато търсите информация за някой човек със същото име, който работи в обикновен офис в Юта, например.

Дали това ще е достатъчна причина за хората да се прехвърлят от Google и да започнат да сърфират чрез Spock и Wink, времето ще реши.

Катрин Холахан
BusinessWeek

Няма коментари

Comments are closed.


«
»