Google Gears Beta

Ще осигури ли Google Gears офлайн функционалност на онлайн приложенията?

Google стартираха разработката на нова технология, чиято цел е да позволи на интернет базираните приложения като електронна поща и онлайн календар да функционират безпроблемно дори в офлайн режим.

Разработката на технологията, която се нарича Google Gears бе анонсирана съвсем наскоро на провелия се Google Developer Day. Google Gears ще е опън сорс приложение, което всеки разработчик на онлайн базирани услуги ще може да интегрира напълно безплатно в своя програмен код.

Според Бола Ротиби от анализаторската компания Ovum анонсът Google Gears не само ни показва в каква насока се трудят Google, но и затвърждава тенденцията на бързо развитие на пазара на богатите интерактивни интернет приложения.

Ротиби добавя: „Това е една истинска бъркотия – нещата ще се обърнат образно казано с главата наопаки. Чрез Google Gears браузърът ще се превърне в енджин. Все още обаче е твърде рано да пророкуваме какво ще е точното въздействието на амбициозната разработката над и без това бързо развиващия се пазар. Основно от значение ще е дали опън сорс кодът ще бъде лесен и удобен за интегриране. Друг решаващ фактор ще е степента му на бързодействие.“

Благодарение на Google Gears файловете от офис приложенията Google Docs&Spreadsheets ще могат да се записват и на локалния компютър. При последваща връзка с Интернет те ще се синхронизират. Google Gears все още се намира в ранен тестов стадий, но вече може да се ползва. Изискването е да имате Firefox (1.5 и нагоре) или Internet Explorer 6 или 7, както и Windows XP/Vista.

По този начин Google увеличава напрежението в Microsoft. Ако приложенията от офис пакета на Google останат безплатни и се ползват без проблеми и онлайн, се очаква много потребители на MS Office да преминат към тях.

Основните конкуренти на Google Gears в областта ще бъдат Adobe с Apollo и Microsoft с Silverlight

Няма коментари

Comments are closed.


«
»