Google Caffeine

Google официално пусна новата тестова версия на своята търсачка. Според групата работеща над новото търсене основната маса потребители едва ли ще забележи промените, но уебмастърите ще могат да оценят подобрената скорост и релевантните резултати. Новата архитектура за търсене наречена Google Caffeine е вече достъпна на адрес www2.sandbox.google.com и това е първият случай в който Google иска мнението на потребителите за своята търсачка, а не я пуска направо в действие.

На официалния блог на Webmaster Central, инженерите на Google молят да се оставят коментари за раликите в новото търсене и по възможност да се отбелязва кои сайтове според уебмастърите се позиционират по-добре. Google също очакват и негативни отзиви, за да оправят възникналите проблеми.

Промените направени от Google в Caffeine касаят процеса на обхождането на сайтовете от Google Bot, индексацията и алгоритмите за позициониране. Според Matt Cutts в най-малка степен новото търсене ще промени алгоритъма за позициониране, а далеч по-забележими ще бъдат подобренията в процеса на индексиране на сайтовете.

При тестове с няколко търсения по ключови думи Caffeine извежда с няколко десетки от секундата по-бързо резултатите отколкото оригиналната версия работеща в момента. Друга забележима тенденция е по-малкият брой извеждани резултати, което от Google обясняват с по-високата релевантност. Последната разлика е в по-широката диференциация на резултатите по тип – още една стъпка към универсалното търсене (Google Universal Search), което е насочено към максимално съчетава не на изображения, видео и текстови документи.

Други материали по темата Google Caffeine :

WOW: Google to Launch a New Version of Google Search
Caffeine: It’s Google On Red Bull, Or Something
Caffeine: Google’s New Search Index

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»