Google подплаши биковете

Интернет компанията Google подля вода на биковете (инвеститорите, които залагат на повишение на акциите) и пречупи крехката възходяща тенденция, която се бе оформила на Уолстрийт през февруари. Във вторник финансовият директор Джордж Рийс предупреди за по-слаб растеж на приходите на компанията от реклама, в резултат на което акциите й загубиха 7% от стойността си.
“Пазарът се прекалибрира”, коментира Джим Ауад, председател на фонда Awad Asset Management. Dow Jones слезе под 11 000 пункта, а по-широкият индекс Standard & Poor’s 500 (S&P 500) загуби над 1% от най-високото си ниво от четири години и половина насам, което докосна в понеделник. Въпреки разочарованието, поднесено от Google, индустриалният индекс Dow Jones запази повишение за февруари в размер на 1.2%, S&P 500 порасна със скромните 0.05%, докато Nasdaq регистрира спад от 1.1%.
Ефектът “Гугъл” се усили от неприятен коктейл от невдъхновяващи данни за американската икономика (като спада на индекса на потребителското доверие). Credit Suisse обаче остава оптимист за перспективите пред фондовите пазари. Всъщност забавянето на растежа може да се окаже добра новина, тъй като ще потуши опасенията от прегряване, смятат от Credit Suisse.
Технически анализатори, цитирани от агенция “Ройтерс” обаче предупреждават, че резкият спад на акциите на Google може да се окаже предвестник на дългоочаквано отстъпление. Още преди срива във вторник някои наблюдатели алармираха, че е възможна корекция на американските фондови пазари предвид на малката разлика между поскъпващите и поевтиняващите акции на Уолстрийт и неспособността на индек­сите да надскочат ключовите си нива на съпротива. Ако през идните седмици настъпи пробив под дългосрочните нива на подкрепа, възможно е в следващите месец-два да станем свидетели на по-продължителен спад, прогнозира Джон Коузър, президент на Asbury Research.
Европейските фондови показатели не устояха на напрежението на Уолстрийт и отстъпиха от високите си стойности от понеделник. Въпреки това остават с добри позиции да продължат възхода си. В Токио нервите на инвеститорите също не издържаха и в сряда Nikkei слезе под 16 000 пункта. Мнозинството инвеститори обаче очакват поскъпване на акциите заради стабилния икономически растеж на страната (5.5% за четвъртото тримесечие на 2005 г.).

Маргарита ВАЧКОВА

Няма коментари

Comments are closed.


«
»