Сергей Брин и Лари Пейдж

Как Google промени света

Началото

Лорънс Едуърд Пейдж е роден на 26 март 1973 г. в Лансинг, САЩ. Семейството му е от средната класа в САЩ, с лекота подържащо Американската мечта. За разлика от своя колега и добър приятел Брин няма толкова розово детство.

Сергей Михайлович Брин е роден на 21 август 1973 г. в столицата Москва на огромния Съветски съюз. Баща му е от еврейски произход и затова семейството му си има проблеми с комунистическия режим. Когато е на 6 годинки, семейството му емигрира в САЩ заради антисемитските гонения в СССР. Ба*ща му започва работа като преподавател по математика в Университета на Мериленд, където продължава и до днес. Майка му Евгения Брин е математик и инженер, а в момента работи за НАСА. Средата, в която израства, оказва сериозно отражение и предрешава бъдещето му – да се занимава с математика. Първия си компютър „Комодор“ 64 получава от родителите си, като подарък за 9-ия си рожден ден.

Бащата на Лари Пейдж – Карл Виктор Пейдж, е преподавател по компютърни науки в Мичиганския университет, където работи и майка му, като учител по програмиране. След като Лари завършва гимназията „Ист Лансинг“, той влиза в Мичиганския университет и завършва с отличие компютърно инженерство. Един от най-добрите е при приключването на магистратурата си в Станфорд. Това е мястото, където е първата допирна точка между двамата млади специалисти. Там Сергей изучава компютърна архитектура.

Според спомените на техни колеги, двамата не си допаднали първия път, когато св срещнали. Скоро обаче намират общи интереси и започват да прекарват все повече време заедно Те се опитвали да намерят определена информация в огромна база от данни. Това. с което успяват да спечелят слава и пари след време.

Стъпка по стъпка

Само около година им трябвало за да разберат, че са страхотен екип. Обединяват се около идеята да създадат революционна търсачка, с която да може да се намира всякаква информация в необятните предепи на глобалната мрежа, която търпи бурно развитие в този момент. Повече от 2 години им отнема да напишат кодовете на търсачката Google, която реално започва да работи през 1998 г. Тя е базирана на патентованата „ПейджРанк“ технология, основаваща се на структурата от връзки между сайтовете в уеб пространството, като се опитва да опредепи важността им. В този момент създават компанията Google Inc.

Стълбата на успеха

Първоначално изпробват търсачката за намиране на информация из архивите на Станфорд, като адресът й е google.stanford.edu. Домейнът Google.com е регистриран на 14 септември 1998 г., в гаража на приятел в Менло Парк, Калифорния. Общият размер на началната инвестиция в компанията бил почти $1 млн., включително $100 000 от основателя на Sun Microsystems Анди Бектолшейм.

През март 1999 г. фирмата се мести в офиса на „Университетска улица“ №165 в Паоло Алто. Мястото е част от така наречената „Силиконова долина“. След като се развива бурно в първите месеци, отварят офиси и в други два града, а след още няколко наемат цяла сграда в Маунтън Вю. Там са и до днес.

С всеки изминал ден търсачката печели повече и повече верни почитатепи. Множат се лавинообразно, като посещенията на сайта достигат няколко милиона на ден. Точно тогава – през 2000 г., компанията започва да продава реклами, свързани с думите за търсене. Тази стратегия успява да увеличи приходите многократно повече, отколкото старомодните начини за реклама в Интернет – плаща се, когато потребител натисне върху рекламното каре. Рекламите са текстови, за да може да се запази неподправения и много семпъл дизайн на сайта, както разбира се и да се увеличи скороста на зареждане. Този нов начин на реклама комбинира -сума платена за извеждане на търсена дума, както и по 5 цента за кликване върху нея. Начинът е нов, но не е започнат от Google. Първи подобни реклами са продавали Goto.com, който днес носи името Yahoo!. За разлика обаче от всички останали, ненатрапчивия комерсиален подход на създателите й, я правят много атрактивно място за рекламодатели. Така компанията започва да печепи много.

На опашката

Колкото no-голяма става компанията, толкова повече завистници събира. Стига се до там, че Майкрософт се опитва да захапе част от бизнеса й. Създават MSN Search, като цели да измести Google от водещите места по приходи от онлайн реклама. Много други фирми последват примера на Майкрософт и големи компании от Китай завземат местния пазар.

Опитвайки се да запазят позициите си, от Google пробват различни идеи като интернет радио и предлагане на онлайн книги. След големия интерес на младите към пътуване и изучаване на света, инженерите от вече разрастващата се корпорация създават Google Earth. Програма, с която може да се види всяко кътче на света от сателитна снимка с огромна детайлност.

Като огромна международна корпорация, Google попада във фокуса на различни спорове, свързани с бизнес практиките й, и предлаганите услуги. Например, опитите на компанията да дигитализира милиони книги и да ги продава в Интернет, среща отпора на много писатели и разпространители,опасяващи се за авторските си права. Недоволството на потребителите причинява и сътрудничеството с правителствата на Китай, Франция и Германия за филтрирането на част от търсените резултати. От Google се оправдават, че това е с цел да се избегнат нарушения на местните закони, докато много хора я обвиняват в цензура. Част от правителствата дори се опасяват за националната си сигурност заради Google Earth, която показва сателитни снимки на целия свят.

В ръцете на професионалисти

След като Google се разраства в огромна международна корпорация, Брин и Пейдж разбират, че те не са подготвени да я управляват. Затова след като компанията е предложена за публична продажба на борсата в Ню Йорк, те наемат Ерик Шмид за изпълнителен директор. Тогава обявяват, че заплатата на 3-ата ще бъде по $1 на година. Всички странични възнаграждения и бонуси оставят на решението на борд на директорите.

След тази важна кадрова промяна, компанията тръгва още по-стремително нагоре. Създава се й услуга за електронна поща – Gmail.

На 31 март 2006 г. Google Inc. e добавена в рейтинга ДСтандарт енд Пуърс 500″. Богатството през настоящата година на Брин и Пейдж се оценява на над $25 млрд. от американското списание „Форбс“.

Това са те:

Лари Пейдж и Сергей Брин са най-богатите компютърни специалисти в света. Пейдж притежава богатство, оценено на $12,8млрд., Брин има с около $100 млн. повече. Това им отрежда място в Топ 30 на най-богатите хора в света според класацията на американското издание „Форбс“. Най-големият им принос към обществото е създаването на революционната търсачка Google. В момента управляващ директор на компанията е Лари Пейдж, а технически директор е Брин. Двамата са и едни от най-младите милиардери, които света познава. Символ са на хиляди компютърни специалисти, тръгнали по техните следи

„Телеграф“ 11 август 2006 , 15 стр.
Найден Недялков

1 Comment so far

  1. […] и Google (wikipedia) – История на Yahoo и Google / Сергей Брин и Лари Пейдж – (интернет реклама) и  – Историята на Google: Лари среща Сергей (е-бизнес) и […]


«
»