WiMAX

За виртуалната душа на клиента
Може ли WiMAX да стане разрушаваща технология на телеком статуквото

Коя е следващата технология, която ще измести традиционните интернет доставчици, БТК и мобилните оператори? „Без съмнение това е WiMAX, счита Красимир Стойчев, основател на М-Тел и изпълнителен директор на МаксТелеком. – Това е изключително разрушаваща технология на настоящата парадигма и е причината аз да се заема с нея. Искам да взема виртуалната душа на клиента.“

WiMAX дава възможност за високоскоростен безжичен пренос на данни, глас и видео на големи разстояния. WiMAX се приема също така и като алтернатива на „последната миля“, или т.нар, достъп до крайния потребител на телекомуникационни услуги, който до този момент на практика е изключителна собственост на БТК. Зад стартиращата технология стоят 5 лицензирани оператора у нас, въпреки че тази услуга все още е в зародиш в държави като САЩ. Оправдана ли е авангардната инвестиция?

„Преди три години беше рискова инвестиция. Тогава в Бостън се бяхме събрали 300 специалисти. Много от тях разправяха, че WiMAX ще осигури скорост от 70 мегабита в секунда на разстояние 70 мили. Което после се оказа пълна небивалица“ -разказва за началото Емил Николов, съосновател и изпълнителен директор на Nexcom Telecommunications. -Но сега вече WiMAX е подкрепена от лидерите в индустрията.“

И наистина американският производител на чипове Intel стои твърдо зад WiMAX с $3 млрд. инвестиции и я вижда като следваща стъпка по пътя на неговия успешен процесор Centrino Duo. Пазарната мощ на Intel предизвика голям инвестиционен бум, което пък от своя страна ускори процеса на развитие на WiMAX. Компанията е решена да сложи във всеки лаптоп и мобилно устройство чип, който да поддържа технологията. Motorola е другият фен. Намеренията на компанията е да продаде милиарди WiMAX модеми, PC карти и multimode телефони. Подобни амбиции имат Samsung, Nortel и Alcatel-Lucent. Междувременно Google – с нейния интернет опит и решителността да навлезе на мобилния пазар, може би вече се договаря с един от най-големите WiMAX оператори в САЩ Clearwire.

Sprint Nextel, третият по големина телеком Америка, обяви, че ще инвестира в WiMAX $5 млрд. Все още не се знае дали плановете на компанията ще се запазят, след като развали споразумението с Clearwire. В момента последната търси нов партньор с дълбоки джобове.

КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ

Къде стои България на глобалната карта на телекомуникационните авангардни услуги? Две неща са в основата на толкова ранното въвеждане на WiMAX технологията у нас. На първо място далновидността на КРС, която раздаде лицензите още през 2005. За сравнение в Италия търгът за безжичната технология ще се проведе през 2008. И втората причина е изостаналостта на България в широколентовия достъп. В повечето държави в Европа ADSL услугите са стигнали 100% проникване. У нас има 150 хил. абонати. Ето защо е нужна смяна на парадигмата, нова технолигия, която да прескочи ADSL-a. Освен това телекомуникационната инфраструктура в България или представлява нечий монопол, или е в лошо състояние, характерно за страните от ЦИЕ. Същевременно технологията изисква неголеми инвестиции от алтернативните оператори. С нарастването на популярността на технологията обаче стойността на лицензите се увеличава лавинообразно. През 2005 Некском се сдоби с разрешението срещу 1 млн. лева, две години по-късно гръцките оператори се изръсиха с 20.5 млн. евро. „Може би няма друга държава като България в ПИЕ, където да има толкова оператори с работещи WiMAX мрежи“ – категоричен е Николов. Увереността му, че вложените 30 млн. евро няма да отидат на вятъра, може би идва от факта, че наскоро контролният пакет на Некском беше придобит от Intel Capital (глобалната инвестиционна компания на Intel) и MCI Management (базирана в Полша финансова група за управление на фондове за рисков и частен капитал). Друга причина алтернативният оператор да стои твърдо зад WiMAX е възможността да заобиколи монопола на БТК и да завладее 10% от фиксирания телеком пазар в България през следващите 5-7 години.

УСЛУГАТА

Какво прави толкова специална WiMAX технологията? Представете си по-големия брат на Wi-Fi. Докато последният може да предоставя скорост 1 мегабита в секунда на около 30 метра, например, в дома, в лоби-бара на хотела, на летището или в кафенето, то WiMAX поддържа 10 мегабита в секунда на разстояние от около 10 км (В България операторите са обявили намерения за 2 до 5 мегабита в секунда). Освен това WiMAX в най-новата си форма може да подава сигнали от една радиокула до друга, което гарантира непрекъсната свързаност.

WiMAX също така предоставя всички интернет услуги, развити през последните години – web сърфинг, социални мрежи, месинджъри, имейли, видео стримийнг, даунлоудване на музика и, разбира се провеждане на VOIP (voice over internet protocol) обаждания безплатно, „фирмите вече нямат нужда от офис, те могат да бъдат постоянно свързани във виртуална мрежа. Разходите спадат с 25 до 40%“ – твърди Стойчев.

„Ние ушиваме костюм по мярка на клиента и той е по-евтин от конфекцията“ – подчертава той. Зад метафората се крие възможността всяка фирма да поиска специфичен пакет от услуги, като например собствена фирмена телевизия или собствен сайт. Друго приложение е чрез устройството проводник на WiMAX, включено в компютъра, да говорите безплатно от която и да е точка на планетата.

„Мрежата ни е отворена, тоест всеки може да дойде да измисли някакво приложение и ние да го пуснем в мрежата. Например, онлайн диагностика на коли. Свързва се микропроцесорът на колата през нашата система с диагностиката. Така ще ви се обадят, преди вашата кола да се е повредила“, уверява изпълнителният директор на МаксТелеком. Други авангардни приложения са стриймване на видеото на рекламни екрани в аптеки или захранване на камери, които COT компаниите ползват. Според Стойчев предвид динамиката в бранша технологията ще е актуална между 10-15 години.

Изследване на консултантската компания Pyramid Research сочи, че WiMAX ще застраши основно фиксираните оператори и интернет доставчиците. Не се подценява възможността за мобилен WiMAX, но засега това е само в сферата на прогнозите. На този етап няма вендор, който да предложи мобилна услуга. Това, което предлагат МаксТелеком, не е WiMAX решение, а мобилен пренос -разработка на Навини (американски доставчик на оборудване). Тоест само абонати на МаксТелеком могат да ползват тази услуга. Когато има мобилен WiMAX, който е сертифициран и се произвежда от всичките вендори, той ще представлява чип, който ще се слага в PC карта или USB и няма да струва 150 долара, а 25 долара и ще бъде достъпно за всички. Очаква се мобилната технология да стане факт в средата на 2008, когато Intel ще внедри WiMAX чиповете в лаптопите.

ИГРАЧИТЕ

В България лицензи за изграждане на WiMAX мрежи имат Некском (основана от българина Емил Николов и американеца Крис Халър), МаксТелеком (100% собственост на Красимир Стойчев), Кериър БГ (създадена от мениджърите на Атлантис БГ с 10-годишен опит в областта на Wireless технологията), Транстелеком

(собственост на Петрол холдинг и управлявана от Джон Мънъри) и Мобилтел. Мобилният оператор все още няма ясна стратегия относно WiMAX технологията. Причината може да се търси във факта, че операторът ближе рани от неуспеха с инвестицията си в 3G мрежата. Компанията би могла да използва WiMAX единствено да осигури алтернативна на БТК свързаност на клиентите на фиксираната си услуга. Подобна е логиката на Некском.

„WiMAX ни дава възможността да покрием в рамките между 6 месеца и една година всички градове над 50 хил. души и курортите. Цените ни са с 30% по-ниски от тези на БТК“ -пресмята Емил Николов.

Транстелеком очаква 20% от приходите на целия пазар в страната. Кърджали е първият град, от който компанията започна изграждането на националната си безжична мрежа. Идеята е да предложи атрактивни цени за достъп до интернет и телефония към Турция. През юни тази година стартира WiMAX мрежата си и в Стара Загора, Пловдив и Бургас. Кериър БГ е компанията, която последно взе лиценз за WiMAX, след като БТК се отказа. Амбициите на компанията са до една година да покрие десет града на страната и големите курорти. За доставчик на оборудването е избрана Моторола. Средствата за 3-го-дишна инвестиционна програма възлизат на повече от 140 млн. лева. Ивайло Филипов, управител на компанията, прогнозира само сред операторите на безжични мрежи да постигне 20-25% пазарен дял. Кериър БГ планира да получи мобилни номера с код 099, които ще предоставя на клиентите си за телефонна услуга. Цените ще варират от 50 до 150 лв. на месец за основен пакет, който включва интернет, телефон и мултимедия. Безспорен лидер на WiMAX пазара е МаксТелеком. По думите на Красимир Стойчев това е единствената национална мрежа в Европа. До края на 2008 компанията има амбицията да покрие 90% от населението. Общата инвестиция ще надхвърли 80 млн. евро. Въпреки че клиентите на МаксТелеком наброяват едва 15 (основно корпоративни), компанията се надява юзърите на новата технология да се увеличат на 3000 до края на 2007. А в края на следващата да нараснат до 40-60 хил. „Ние не крадем клиенти, ние ги ъпгрейтваме. В следващите 3 години ще имаме 25-30% от целия телекомуникационен пазар в България“ – сигурен е изпълнителният директор на МаксТелеком.

Десислава Митова
„BusinessWeek“

Няма коментари

Comments are closed.


«
»