Wi-Fi c едно наум

Внимание: Безжичните услуги по летища, кафенета и хотели не са кодирани

Имате час преди полета и се логвате в Wi-Fi мрежата на летището. Преглеждате някои цени на борсата, проверявате си имейла, плащате онлайн една-две сметки и сърфирате из сайтове. А хрумвало ли ви е, че любопитни или вражески погледи могат да проникват в компютъра и мрежата ви? Не? Струва си да сте нащрек. Безжичната услуга, която предлагат летища, кафенета и хотели, почти навсякъде е некодирана. Следователно всеки друг по мрежата, оборудван с готов софтуер и с малко усилие, може да прочете какво предавате. А когато има защита, е налице някакъв тип кодиране, наречено Wired Equivalent Privacy (WEP), което може да се обезвреди лесно.

Компанията AirTight Networks, продаваща оборудване, организира проучване на 14 летища в САЩ и на три в Азия, за да направи по-сигурни безжичните връзки. И установи, че 57% от мрежите са напълно отворени. Това включва и двете мрежи за обществени и частни системи, използвани за летищните дейности като обработка на багажа и системата за издаване на билети. Други 28% от мрежите били защитени с WEP и само 15% използвали по-сериозната форма на сигурност Wi-Fi Protected Access (WPA).

ВРАЖЕСКИ МРЕЖИ

Докато търсите налична Wi-Fi връзка, можете да се натъкнете на вражеска мрежа, атакуваща незащитени компютри. Ако пък сте оператор на открита частна мрежа, хакери могат да атакуват системата ви, макар че проучването на AirTight не се занимава с това.

Очевидно компаниите, които управляват открити или лошо защитени мрежи, би трябвало да ги оправят заради собствения си интерес. Това се отнася и за дома ви: използвайте WPA, a ако имате стар безжичен рутер, който не поддържа тази система за сигурност, подменете го. Дори когато сте извън дома и търсите обществена безжична връзка, има няколко прости стъпки за повече сигурност.

Първо, уверете се, че работодателят ви дава на командированите служители лаптопи с виртуална частна мрежа (VPN). В днешно време всички компании би трябвало да изискват използването на VPN, когато се включвате от разстояние към корпоративната система или използвате служебни компютри в обществени мрежи. VPN осигурява кодиране на целия трафик, а всеки, който прихване данни, няма да види нищо полезно освен мрежовия адрес на VPN порта. Ако нямате опция за VPN, търсете само сигурни сайтове, намиращи се на места, които кодират целия трафик. Можете да разпознаете такъв сигурен сайт по интернет адреса, започващ с http. Ако използвате браузъра Firefox, логването към сигурен сайт оцветява линията на адреса в златисто.

Обикновено можете да ползвате тези сайтове при голяма доза конфиденциалност, дори и в откритите мрежи. Но ако боравите с незащитен сайт, а това включва популярните Hotmail, Gmail u Yahoo!, някой, който ви подслушва без проблем, ще прочете пощата ви. Затова не изпращайте и дори не четете съобщения, освен ако не искате да ги споделите със света. И не ползвайте парола за отваряне на пощата си, ако тя съвпада с паролата, която ползвате за онлайн банкиране или нещо друго, отнасящо се за лични неща.

Човек може да се изкуши и да спести таксата от $ 10, която обикновено изискват на летищата или в хотелите за Wi-Fi, и да реши да използва открита връзка в списъка си с налични мрежи. Не го правете! Ако мрежата е узаконена, свързването без разрешение би се приело като кражба на услуга. Но по-голям риск представлява фактът, че може да се свържете с лошокачествена мрежа, в която да се опитат да ви откраднат данни или да заразят компютъра ви. Този риск не си заслужава да спестите няколко долара.

Бъдете особено предпазливи при специално изработени мрежи или от типа peer to peer (от юзър до юзър), които при ползващите Windows се изобразяват с малка икона, представяща свързани компютри. Има голяма вероятност тези мрежи да са измамнически или заразени системи – те ще повредят системата ви, без дори да сте се свързали в интернет. Обществените безжични мрежи са голямо предимство и аз не ви внушавам да не ги употребявате. Но опасностите са налице и като ги знаете, е по-лесно да се предпазите. IBWI

Стивън Уайлдстром
BusinessWeek

Няма коментари

Comments are closed.


«
»