Webby Awards

Обявиха уеб-оскаритеYouTube, eBay и Дейвид Боуи са сред тазгодишните носители на статуетките

Сайтът за видеоклипове YouTube, страницата за онлайн търгове еВау и рок-иконата Дейвид Боуи се сред тазгодишните носители на наградите „Уеби“ (Webby Awards), наричани още „Интернет Оскари“.
Отличията са най-престижното признание за създателите на уеб-сайтове, интернет-реклама онлайн-съдържание. Създателите на YouTube.com Стийв Чен и Чад Хърли ще получат наградата „Уеби личност на годината“ за измислянето на феноменално успешния сайт, който има ключова роля в трансформирането на медийния пейзаж и оформянето на новата политическа и поп-култура.
Рок-легендата Дейвид Боуи пък ще получи награда за цялостен принос в преминаването на границите в изкуството и технологиите благодарение на UltraStar.com – неговата дигитална медийна компания, която работи с имена като „Ролинг Стоунс“ и „Полийс“. Освен това Боуи ръководи BowieArt.com – сайт, който свързва новите артисти с колекционерите и BowieNet – интернет-доставчик от 1998 г. насам.
Всички над 200 милиона потребители на сайта за онлайн-търгове еВау.com също ще бъдат удостоени с пожизнена награда – за това, че са създали „културен феномен, който промени изцяло начина, по който хората могат да се свързват, откриват и комуникират помежду си“.
Победителите са избрани от 550-членно жури от Международната академия по дигитални изкуства и науки, което включва създателят на поредицата „Семейство Симпсън“ Мат Грьонинг.
Церемонията по връчването на Webby-наградите (www.webbyawards.com) ще се състои в Ню Йорк на 5 юни за 11-а поредна година. Призовете се раздават в общо 70 категории, припомня БГНЕС.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»