Webby Awards Top 10

По повод своя десетгодишен юбилей учредителите на най-престижните уебнагради в сферата на разработване на интернет страници – Webby Awards, публикуваха списък с десетте най-важни събития, случили се в световната мрежа през последното десетилетие. Представяме ги пред вас:

1. „Дотком“ бумът (1995–2001 г.)

Листването на акциите на Netscape на фондовата борса и феноменалният им успех дават началото на истерията, свързана с инвестиции в интернет и hi-tech компании. За броени месеци са вложени милиарди долари в разработването на нови технологии, интернет, изграждане на оптични мрежи и др., което довежда до стартирането на мащабни проекти, като Google. „Дотком“ бумът е сред основните причини за популяризирането на интернет.

През 1995 г. потребителите, влизащи онлайн, са 16 милиона, а в момента – според данни от последни изследвания – 957 милиона.

2. Аферата „Моника Люински“ и интернет (1998 г.)

Сайтът на Мат Дръдж, малко позната в интернет средите уебстраница, носеща името The Drudge scoop, буквално успява да надмине традиционните медии при отразяването на скандала, свързан с тогавашния президент Бил Клинтън. The Drudge scoop дава начален тласък на блог революцията и предвещава светлото бъдеще на онлайн медиите.

3. Създателят на Amazon.com е обявен за личност на годината (1999 г.)

Треската за пазаруване чрез интернет за коледните и новогодишните празници на 1999 г. увеличава приходите на онлайн магазините с близо 50 %. Създателят на един от най-популярните сайтове за продажби Amazon.com – Джеф Безос, е обявен от списание „Тайм“ за личност на годината.

4. Световни избори (2005 г.)

От Оранжевата революция в Украйна, където мобилните телефони и интернет бяха използвани, за да бъдат надхитрени традиционните медии, управлявани от държавата, и да бъдат организирани масови протести, до кампанията на кандидата за президентската номинация на демократите в САЩ Хауърд Дийн, който използва възможностите на световната мрежа, за да мобилизира милиони гласоподаватели. Уебпространството децентрализира политическите процеси в САЩ през 2004 г. и даде нови сили на демократите от цял свят.

5. Единадесети септември (2001 г.)

Милиони хора потърсиха информация в интернет за случилото се в Световния търговски център в Ню Йорк.

6. Цунамито в Азия (2005 г.)

Първите сведения за природното бедствие в Югоизточна Азия бяха публикувани в интернет не от новинарските агенции, борещи се за водеща новина, а от обикновени хора – „цивилни“ журналисти, присъствали на потресаващите събития и въоръжени единствено с дигитална камера и устройства с достъп до интернет. Терористичните атаки в Лондон и ураганът „Катрина“ също първо бяха отразени от „цивилни“ журналисти, които в много случаи са по-бързи, по-осведомени и по-ангажирани от професионалните репортери.

7. Затварянето на Napster (юли 2001 г.)

След като дейността на Napster бе спряна от Върховния съд на САЩ, бяха стартирани множество P2P мрежи за размяна на файлове, между които BitTorrent и iTunes. Това промени развлекателната индустрия завинаги.

8. Live 8 (2005 г.)

Серията благотворителни концерти Live 8, чиято основна цел бе насочване на общественото внимание към каузата за 100-процентово опрощаване на дълговете на най-бедните държави на африканския континент, бяха гледани чрез интернет от повече от пет милиона души. Това бе нагледен пример за еволюцията на интернет от иновативна технология до мощен медиен инструмент.

9. Сайтовете за запознанства и превръщането на интернет в основен начин за създаване на социални контакти (2002 г.)

В периода 2001–2002 г. потребителите и печалбата на един от най-големите сайтове за запознанства Match.com нарастват със 175 %. Със старта на социални мрежи като MySpace, Friendster и др. уеб се превръща в основно средство за създаване на социални контакти, намиране на работа, приятели и др.

10. Вирусът SARS е победен посредством интернет (2003 г.)

През 2003 г. вирусът SARS (остър респираторен синдром) предизвика епидемия в Азия. Световната здравна организация (СЗО) използва възможностите на интернет, за да свърже учени от 14 страни, които работиха в реално време и споделяха информация и ресурси. Вследствие на това сътрудничество за по-малко от месец епидемията бе овладяна. Сайтове като Wikipedia и Flickr също показаха на света как потребители от цял свят могат да използват световната мрежа, за да работят успешно по различни проекти.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»