Как да използвам лаптоп и таблет, без да страдам от физическа болка?

Тук ще намерите малко информация за доброто позициониране на настолните компютри, както и за честотата на почивките. Какви са препоръките за ергономична употреба на таблети, лаптопи и сензорни екрани?

ipad

Много усилия бяха вложени в ергономичното използване на настолните компютри и работните места, когато устройствата влязоха в широка употреба през 70-те и 80-те години. Това не предотврати епидемии от RSI (хронично разтежение ), RMD ( хронични нарушения вследствие на еднообразни движения) и Синдром на карпалния канал (обяснение на синдрома), но в известна степен облекчи проблемите. Следващото изследване на System Concepts – които също консултираха „Гардиън“, когато редакцията му се компютъризира – и на други експерти, на британския независим регулатор по здравеопазване и безопасност (HSE) изработи набор от регламенти, свързани с дисплея, които влязоха в сила от 1992 година.

От тази гледна точка , „работното място“ не е просто компютърът или терминалът , това е цялата работна среда. Пълната оценка на работното място трябва да включва бюро и стол , всякакви подложки за крака, кабели , осветление, очни прегледи , почивки и обучение.Например, в „Гардиън“ инсталираха вградено осветление в тавана на нашите офиси на „Фарингтън Роуд“, така че няма отблясъци върху монитора ; това повдигна подовете, за да минат отдолу кабелите. Някои от нас преминаха на слушалки, вместо телефон ( подпрян телефон в извивката на врата е наистина лоша идея ) , а също и си купиха субсидирани „компютърни очила“ . Те се фокусират на разстоянието до екрана ( на една ръка разстояние ) , без да се прави компромис за работа на близък план или на далечно разстояние.

Като цяло , очите ви трябва да бъдат приблизително на едно ниво с горната част на екрана , ръцете ви най-общо трябва да са хоризонтално спрямо клавиатурата , а краката ви е добре да са стъпили на пода, с бедра, повдигнати малко над коленете . ( Може да е от полза, ако имате седалка на стола, наклонена леко напред ). Трябва да седите добре изправени, със стол, поддържащ гърба ви.

Хората имат много различни телосложения и размери, така че това обикновено означава регулиране на височината на монитора и стола , а може би и добавяне на подложка за крака. Аз използвам професионално работно бюро с плъзгаща се поставка за клавиатура, която е под това, което обикновено би било височина на бюрото. Така или иначе, целта е да се намери удобна работна позиция , която да предотврати схващания на врата, гърба или рамото , които могат да бъдат изключително болезнени.

От настолни компютри към лаптопи

Когато компютрите са били въведени , много хора са били принудени да ги използват, тъй като тяхната работа вече е изисквала компютър или работно бюро. Когато се появиха лаптопите, те често бяха по избор – някои можеха да изберат лаптоп вместо настолен компютър. И лаптопите позволяват на хората да работят на различни места , включително и от домовете си. Следователно, лаптопите не са посрещнати със същото ниво на съпротива.

Том Стюърт, основател на System Concepts, ми каза: „Тъй като все повече хора започнаха да ползват лаптопи, HSE възложи на System Concepts да направи някои изследвания върху замесването на ергономичността , здравето и безопасността [линк към изследването ]. Това изследване потвърди, че проблеми на опорно-двигателния апарат и в други области се влошават заради неудобни, статични пози , продължителна дейност без почивки и носене на тежки раници с компютри (особено през едното рамо). Всички те са типични за потребителите на лаптопи, така че препоръчваме по-леки преносими компютри ( да се носят в раници с две презрамки ), като се използват отделни клавиатури и/или монитори, за да имитират настолни конфигурации и да се правят чести почивки. Регулаторът HSE използва тези изследвания , когато актуализираше Правилника за екрана на дисплея .“

В обобщение, от ергономична гледна точка , трябва да направите вашия лаптоп да работи по-скоро като работен плот. Това може да означава използване на стойка за повдигане на монитора, както и включване на външна клавиатура.

Негативният резултат е, че , доколкото виждам , вървим назад. По мое наблюдение, повечето служители с лаптопи ги използват на плоски бюра за продължителен период – дори и мулти- милиардерите го правят – и това може да доведе до проблем с врата. С така наречената система hotdesking (Hot desking = организация на офиса, която включва множество служители, използващи едни и същи бюра по различно време), работните зони вече не са конфигурирани правилно , ако изобщо ги има. Извън офиса много хора използват лаптопи по изключително лош начин: включително върху масите във влаковете (обикновено твърде високи ) и на коленете (лошо за врата) .

Хората с болка

Не е чудно , че според неотдавнашно проучване сред 1000 души във Великобритания (18 г. и по-възрастни), проведено от Dynamic Market за Fellowes ( които продават ергономично офис оборудване), 79% от тях казват, че работата с мобилни устройства ги разболява. Около 10% твърдят, че „номадската работа“ им е създала дългосрочни проблеми , а 5% са били принудени да се откажат от работата си.

Много е лесно да се допусне грешка, защото всичко е наред, докато не стане обратното. Аз съм страдал от използване на преносими компютри за продължителни периоди и съм написал статия за това в моята колона в „Гардиън“ – „Когато лаптопите са болка във врата“, през 2005 г. Бяха ми нужни два курса физиотерапия, на собствени разноски , с които можех да купя един приличен настолен компютър .

Излишно е да казвам, че сега използвам настолен компютър с ергономична клавиатура , с изключение, когато пътувам , и си правя предписаните ми упражнения за врата най-малко два пъти на ден. Не нося лаптопа в раницата , но пък използвам чанта с колелца .

От лаптопи към таблети

След като видях стъпката назад от настолните компютри към лаптопите, подозирам, че наблюдаваме друга такава стъпка в хода от лаптопи към таблети и мобилни телефони. В действителност, някои хора вече съобщават, че страдат от „iPAD врат“.

Д-р Джак Денърлейн (Jack Dennerlein) от Харвардското училище за обществено здраве направи малко проучване, което потвърди, че гледането надолу към таблета може да предизвика проблеми с врата. Той казва: „Ъгълът на вашия врат прави цялата разлика.“ Основните съвети на Денърлейн са да подпрете таблета на стойка, която осигурява добър ъгъл на зрение, да променяте позата си и да взимате почивка на всеки 15 минути. Със сигурност не трябва да прекарвате часове във фиксирано положение, играейки затъпяваща игра, нито пък трябва да го позволявате на децата си.

(Можете да прочетете пълния анализ в размер на 11 страници, който е частично финансиран от Microsoft по време на разработването на неговия таблет Surface.)

Двамата души, които попитах за таблети, се отнасят към тях по различен начин. Д-р Сара Джарвис, опитен семеен лекар и телевизионна водеща, зае позицията, че трябва да се държим към таблета по-скоро като към лаптоп , т.е. настолен компютър. „Отнасяйте се към него като към мобилен компютър,“ – обяснява тя – „имам стойка за моя iPAD .“ По-специално, трябва да избягвате „поза лешояд“, която е особено лоша за гърба ви. Том Стюарт заявява: „ Като ентусиазиран потребител на iPAD , избирам да не го ползвам за продължително писане: не разполагам с клавиатура за него. Предпочитам често да си променям позата и да се отнасям към него като към книга.“

Това отразява две различни цели. Ако правите нещо, което може да се счита за „създаване на съдържание“, като отговаряне на имейли, тогава се отнасяйте към таблета си като към настолен компютър. Ако го използвате за „консумация на съдържание“, можете да се отнасяте към него като към книга .

Сензорни монитори и почивки от монитора

Въпреки това ми се струва, че таблетите и смартфоните са потенциално по-опасни от лаптопите и настолните компютри, тъй като те все по-често ще се използват на места, където позата на човека е вредна за здравето му. Съветите към потребителите на настолни компютри са да си взимат почивка на всеки час; мисля, че този интервал трябва да се намали наполовина при работата с таблети и още веднъж наполовина – при смартфоните.

Тези интервали може да изглеждат щедри, но да бъдем честни, няма да следвате съветите на експерта. На чудесната си страница Perfect PC Posture британската Chiropractic Association казва: „Никога не седете пред компютъра за повече от 40 минути, седете по-малко, ако е възможно“, и съветът на д-р Денърлейн за потребителите на таблети е: „Взимайте почивка на всеки 15 минути“. Ще бъда впечатлен, ако успеете да го правите на всеки 30 минути.

Що се отнася до сензорните екрани, не съм наясно с всички ергономични съвети, но също не съм наясно и с всички свързани физически неразположения като „iPAD врат“ или „Nintendo палец“ и т.н. Могат да възникнат проблеми, защото оборудването не е идеално за човешките движения – какъвто е случаят с повечето клавиатури – или поради травми от прекомерно натоварване ( RSI). Постоянно повтарящите се действия не са рядкост за работата с компютър и много хора страдат от „коляно на домакинята“ (бурсит на коляното) , „тенис лакът“ , „писателски крампи“ (мускулни спазми) и други физически оплаквания. Сензорните екрани обикновено не изискват често повторение, което да причинява проблеми, но бих се вгледал по-ясно във всички игри, които го изискват.

Д-р Сара Джарвис казва, че заболяванията, свързани с позата , значително се увеличават и вижда доста в своята практика всяка година. Достигната е точката, в която „Имаш ли нов таблет или лаптоп ?“ днес е едно от първите неща, които тя пита пациентите си със симптоматични болки. Много повече хора имат дребни оплаквания. Ако и вие сте от тях, опитайте се да промените позата си, така че нещата да се подобрят. Не чакайте, докато болките се влошат. Дори малки корекции могат да помогнат, както това филмче, спонсорирано от Vodafone, показва:

! Страхотното видео КАК ДА СЕДИМ, КОГАТО ИЗПОЛЗВАМЕ КОМПЮТЪР:

автор: Reid Railton

източник: http://www.theguardian.com/technology/askjack/2013/jun/20/using-laptops-tablets-physical-pains

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»