И системите за електронни разплащания изпищяха от новия закон

Държавата реже най-достъпния начин за бизнес, заяви за ipo.bg мениджърът бизнес развитие на eBg.bg Никола Драгов
Приетите поправки в Закона за защита на потребителите засягат и нас като една от двете действащи системи за електронно разплащане в България, заяви за ipo.bg мениджърът бизнес развитие в eBg.bg Никола Драгов. Всъщност той засяга и по-големите като нас – опериращите на международно ниво и в България като PayPal и Google Checkout.

С приемането на промените в Закона за защита на потребителите се защитават пряко интересите на потребителите. От друга страна обаче директно се накърняват интересите на интернет търговците, казва Драгов. Този закон не само, че не подобрява бизнес климата в България, но и създава редица предпоставки и затруднения пред интернет търговците. На практика резултатите от прилагането му могат да доведат до цялостен фалит на средния и малкия търговец, присъстващ в момента в интернет, заяви той.

Новият закон не само засяга търговците в България, но и търговците по целия свят. Ако един българин реши да закупи стока от чужд сайт, в който се приемат плащания само при поръчка на продукта, то тя ще бъде незаконна от гледна точка на българското законодателство. А съвсем наскоро у нас навлязоха две от най-големите разплащателни системи през интернет – PayPal и Google Checkout, които дадоха възможност на българина да пазарува по цял свят. За жалост обаче, тези му опции бяха отрязани от Закона, който трябва да го защитава.

Със сигурност защитата на потребителите е въпрос с изключителна важност, казва Драгов. Без да има сигурност за самите потребители няма да има онлайн търговия въобще. От друга страна, обаче не трябва ли да се замислим как да се защити, стимулира, и най-важното – ангажира малкият и среден бизнес, добавя той. Нека не забравяме, че интернет е най-достъпният начин да започнеш, развиеш и управляваш малък и среден бизнес. Българското правителство трябва да заеме твърда, принципна позиция. Необходимо е да бъде зададен въпросът дали в България ще се стимулира интернет търговията или не. Не е трудно да достигнем до заключението, че най-лесният начин за двупосочен излаз на европейския и световните пазари за български юридически и физически лица е именно чрез интернет търговия, казва той.

Тук е мястото да отбележим, че избраният подход да се защитят интересите на потребителите не е единственото решение, казва Драгов. Пример за алтернатива е издаването на гаранция за обратно приемане на стоката в определен срок и при пълно възстановяване на приетата сума също в определено време. Търговецът може да бъде регулиран и по този начин да гарантира интереса на потребителя, смята той. Сегашната ситуация е ясен пример за това как държавата има възможност да улесни и стимулира бизнеса или с лека ръка да закрие най-бързо и с най-голям потенциал развиващ се сектор в нашата икономика, завършва Драгов.

Христо Ласков
Пари

1 Comment so far

  1. […] Същевремено, някой електронни системи за разплащания се усетиха за какво иде реч и надигнаха глас […]


«
»