Телефонът става като портфейл

Системата ще стартира от пролетта на следващата година

Система за банкиране и разплащания през мобилния телефон ще започне да действа у нас през пролетта на 2008 г. Проектът е на фирма Система за електронни плащания и миналата седмица бе лицензиран от БНБ.

Всеки българин, който има GSM, към който и да е оператор, ще може по всяко време да извърши плащане на всякакъв вид сметки, стоки или услуги. „Това е истинска революция“, твърди Атанас Шарков, главен оперативен директор на СЕП България. Целта на новата национална платежна система е да обедини всички банки и оператори.

Услугата ще е евтина

При пазаруване таксата ще се поема от търговеца. Когато пък се урежда комунална услуга например, таксата ще е стотинки, планират инициаторите на проекта.

Плащанията ще бъдат и много надеждни,

обяснява Шарков. Сигурността се гарантира от електронния подпис, който всеки потребител ще получава при включване към услугата. Подписът позволява идентификация, без да се влиза в мрежата – затова вероятността за кражба се свежда до минимум. Въпреки това за всяко плащане над 20 лв.

се предвижда въвеждане на ПИН

Така, дори мобилният телефон да бъде откраднат или загубен, без тайния код никой нищо няма да може да направи.

При трансакции до 20 лв. ще може да плати с т. нар. електронно портмоне. Това е малка сума -вероятно до 200 лв., която стои в мобилния оператор. Така само с доближаване на телефона до терминал, ще може да се плаща за секунди. Когато електронното портмоне се изпразни, клиентът може да го презареди от менюто на GSM-a.

Какъв е принципът на работа

Тъй като картите в мобилните телефони са вече смарт, благодарение на своя чип, се оказва, че те са със същите опции и защити като в новите банкови карти. Ето защо инженерите са стигнали до извода, че може да се направи две в едно -т.е. мобилният телефон да се ползва за разплащания.

„24 часа“

Няма коментари

Comments are closed.


«
»