PayPal в България

От миналата седмица и българи могат да се регистрират и да използват свободно най-голямата система за електронни разплащания в света PayPal. По този начин страната ни се присъедини към останалите 190 държави, които се възползват от услугите й. Наскоро стана ясно, че интернет гигантът Google и британското подразделение на компанията FirePay също смятат да навлязат на този тип пазари у нас.

Оборот
PayPal е собственост на най-големия сайт за онлайн аукциони eBay. В момента в нея има над 146 млн. регистрирани потребители, като за първите 3 месеца те са похарчили над 11 млрд. USD през системата. А ходът за разширяването на обхвата на PayPal е може би най-големият в историята й, тъй като този път към голямото й семейство се присъединиха 87 държави.

Какво
Системите за електронно разплащане са обичайна практика както на Запад, така и у нас. Посредством тях всеки потребител, притежаващ кредитна или дебитна карта или банкова сметка, може както да плаща за стоки или сметки онлайн, така и да изпраща пари. Основното предимство е най-вече спестяването на време. А и за потребителите тази услуга е напълно безплатна, ако изключим таксите за банковите преводи. За използването на системите за електронни разплащания плащат търговците.

У нас
В България има 2 функциониращи системи за електронни разплащания – ePay.bg и eBg.bg. Втората стартира дейността си съвсем наскоро – през февруари, като плановете й са до края на годината 20% от електронните разплащания да се осъществяват през нея. В момента лидер на този пазар в България е ePay.bg, като за миналата година през портала са били извършени общо около 1.15 млн. транзакции на обща стойност над 54 млн. лв.

Радваме се от факта, че на българския пазар на електронни разплащания навлизат нови играчи. Основното последствие от този факт е доверието към този тип дейност, което внушават те, а и което ние целим. В момента българският пазар на подобни дейности е развит, защото през миналата година през ePay.bg отчетохме над 1.15 млн. разплащания, което представлява около 1/3 от плащанията с карти в България.

Все пак, PayPal ще предложи у нас нещо, което никой друг не може да предложи – пазаруване с българска карта в eBay, което досега беше проблем за всеки потребител. Съмнявам се обаче, че някой ще тръгне да си плаща тока през тази система. Ние също планираме да пуснем 2 нови услуги – пощенски запис от чужбина към България с кредитна карта и захранване на микросметка по аналогичен начин на PayPal. Тарифата ни обаче ще е малко по-ниска от тяхната, така че съвсем спокойно можем да ги конкурираме ценово. А след съответната сертификация ще започнем да предлагаме тази услуга и за българи.
Георги Маринов, изпълнителен директор ePay.bg

Изключително позитивно сме настроени към популяризирането на дигиталните транзакции. Навлизането на големите имена в България ще направи именно това.

Българският интернет пазар се нуждае да излезе от изолацията, в която все още се намира. Бъдещо присъствие на световните лидери на нашия пазар е по-скоро плюс, отколкото заплаха за eBg.bg.

Широкият обхват на информационните технологии и динамичното развитие на дигиталните услуги дават множество възможности за изгодно партньорство. Неминуемо българският потребител вече е почувствал резултата от наличието на конкуренция на нашия пазар.

По-големият брой компании генерира съответно по-голям брой услуги и повече удобства за потребителите. В този аспект плановете ни спрямо Google Checkout и PayPal са да ги посрещнем с високо качество на предлаганите от нас услуги.
Никола Драгов, мениджър Бизнес развитие eBg.bg

По материали от вестник Пари

Няма коментари

Comments are closed.


«
»