Gpay

Пазарувайте в Google с SMS

‘Gpay’ ще поддържа услугата заплащане чрез текстови съобщения или SMS.

Google се сдоби с патент, който ще даде възможност на всички потребители директно да пазаруват от онлайн разпродажби и търгове, както и да извършват по-крупни плащания.

Google получи щатския патент „Text message payment“ , още миналия четвъртък. Приложението, наречено Gpay, представлява компютърно опосредстван метод за извършване на парично плащане. Процедурата е следната: сървърът получава текстово съобщение от платеца с посочената сума. Вписва се дълг по сметката на платеца. Кредитирането на плащането се извършва независимо от сървъра.

Google не е първата компания, която предлага подобна услуга. Две филипински компании отдавна поддържат подобно удобство. Globe Telecom са разработили Globe GCash, система, която позволява на всеки, регистриран в системата на Globe или TM да изпращат и да поучават парични суми и да извършват плащания само с изпращането на един SMS.“ А Smart Communications Inc. поддържат Smartpadala, система за парични преводи чрез текстови съобщения. Не е ясно обаче дали тези две компании са патентовали разработките си в САЩ, а от Google отказват коментари по този въпрос.

Потребителите ще изпращат текстови съобщения от номер на всеки оператор до сървъра на Gpay, в които са указани получателят и сумата за плащане, разкрива mashable.com.

Получатели могат да бъдат он-лайн услуги, магазини и др. От потребителите не се изискват предплащане или кредити. Системата работи подобно на MasterCard или Visa, но за разлика от тях, може да се реализира практически навсякъде, където има мобилна връзка.

Очаква се Gpay да бъде платформено-независима, така че да се ползва от всички потребители на мобилни телефони.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»