КАК ДА ПЛАТИМ СЪС SMS

За да може да се ползва услугата за SMS плащания, е необходимо клиентът да се абонира за нея, след което получава PIN код и търговски номер. PIN-ът определя от коя сметка ще плаща, а търговският номер – сметката, по която ще се извърши преводът.

Колкото повече преводи прави клиентът, толкова по-евтино му излиза

1 Влиза се в режима на телефона за писане на текстово съобщение.

2 Набират се ПИН, интервал, търговски номер, сумата и абонатният номер.

3 SMS-ът се изпраща на кратък номер 2000, след което се изтрива.

4 Клиентът получава SMS за статута на плащането (извършено ли е, налице ли са недостатъчна наличност или грешен номер).

5 При три последователно въведени грешни ПИН кодове системата автоматично прекъсва плащането и се търси връзка с клиента.

6 С един ПИН може да се управлява само една банкова сметка.

Едва ли има нещо по-досадно от това да губим ценно време, за да си платим тока, водата, телефона или парното, да уредим данъчните задължения или нещо друго. Въпреки новите технологии висенето по опашки се запазва като наш патент, фактът, че все повече технологични фирми, включително и държавни институции, се ориентират към намирането на алтернативни методи за плащане на различните видове услуги, е доказателство, че проблемът е осъзнат и пътят към решението -отворен.

УДОВОЛСТВИЕТО ДА СИ МОБИЛЕН

Пример за това, колко е необходимо, а и удобно плащането по алтернативен начин, е българският аналог на плащанията през интернет – еРау. Но никой не е предполагал, че когато 15 водещи телефонни компании подписват през 1987 споразумение за изграждането на мрежа за мобилна комуникация, базирана на стандарта Global System for Mobile Comunication (GSM), успехът на мобилните услуги ще надхвърли и най-смелите очаквания. Според проучване на Ofcom изумителен е и фактът, че за да се достигане до първия милиард потребители, са били нужни цели 12 години, а за втория – едва 30 месеца.

След като миналата година СЕП България (Система за електронни плащания) обяви намерението си да пусне продукт за разплащане от мобилен телефон, който да включва банки, мобилни оператори, търговци и доставчици на комунални услуги, навярно мнозина са поели дъх обнадеждено. А когато преди дни Общинска банка и фирма Мобайлпеймънт съобщиха, че предлагат плащане на сметки със SMS, няма никакво съмнение, че духът от бутилката вече е изпуснат и посоката е избрана.

Системата при двете фирми е различна. СЕП България има лиценз от БНБ за извършване дейност като системен оператор (подобно на Банковата организация за разплащане с използване на карти – БОРИКА). Освен това за разлика от предлаганата услуга на Мобайлпеймънт СЕП планира плащанията да стават през мобилен телефон, но не със SMS. Подобен продукт за разплащане през телефона има и M-Tel, но за него е задължително наличието на кредитна или дебитна карта.

За услугата на Мобайлпеймънт няма изрично условие клиентът да е с банкова карта – парите могат да се наредят от всякакъв вид банкова сметка – картова, влогова или разплащателна. Задължително в системата участва банка, което пък я отличава от станалата вече популярна услуга за плащане на паркиране в Синята зона със SMS, където сумата от плащането се начислява в сметката на клиента към мобилния оператор- M-Tel. Globul или Vivatel и той превежда парите на Паркинги и гаражи.

За клиентите на Мобайлпеймънт удоволствието струва 2 лв. месечно, независимо какъв е броят на трансакциите, плюс цената на SMS-a към единен номер 2000. „Колкото повече плащания прави клиентът, толкова по-евтино му излиза, тъй като месечната абонаментна такса е 2 лв. и те се делят на броя плащания“, казва управителят на фирмата Румен Стоянов. От друга страна, с един SMS могат да бъдат наредени 2-3 и повече плащания, без да се генерира за всяко плащане нов SMS. Засега услугата е достъпна само за клиентите на Общинска банка в София, тъй като е задължително платецът и дружеството, към което той прави превода, да са клиенти на банката. „Общинска банка също не таксува всяко нареждане от сметката, защото вътрешнобанковите преводи са безплатни“, допълва Васил Тренев, изпълнителен директор на Общинска банка. Предвижда се скоро към системата да се присъединят и други банки. Разработката на Мобайлпеймънт за разлика от СЕП България не минава през интернет и не изисква електронен подпис, а използва собствени канали за достъп до банката и доставчика на комунални услуги. „В случая Мобайлпеймънт не извършва плащане, а работи като среда за отдалечен достъп (подобно на еРау) и докато няма прехвърляне на пари между различните участници, тя не попада под регулациите на БНБ за междубанкови разплащания“, коментира пред BusinessWeek България Димитър Костов, подуправител и ръководител на управление „Банково“ на БНБ.

Друго предимство при плащането със SMS е, че ако клиентът въведе грешен абонатен номер, няма опасност да плати тока или парното на някой друг. Тогава системата на Мобайлпеймът веднага изпраща SMS за грешка и плащането не може qa бъде извършено. Тя известява и когато сумата по сметката не е достатъчна.

НАЧАЛОТО

Докато големите компании се борят да наложат свой продукт за плащане през мобилен телефон (който обаче не е съвместим за всички марки телефони – например кирилицата на „Нокиа“ не е същата като тази на „Сони Ериксон“), на Румен Стоянов му хрумва възможността да се използва системата на SMS, която е уникална и унифицирана. Тя се получава от всички видове мобилни телефони, включително и от старите мобифони. Така идеята се сдобива и с международен патент, като е патентован методът, а не системата на плащания. Срокът на патента е 20 години и през 2023 трябва да бъде преподновен.

Мобайлпеймънт разполага с няколко продукта, но най-лесно можеше да стартира този за SMS плащанията, казва Стоянов. Към него обаче има и много други опции, като възможности за включване на телеметрични данни, ММС-и, снимане на ретината на окото като идентификация, а така също и възможност за пазаруване в магазин без персонал, продажба на различни видове билети, застраховки. „Това са все части от системата, които ще стартират плавно и постепенно“, допълва той.

Това, което трябва да направи банката като инвестиция, за да предложи услугата на Мобайлпеймънт, е да закупи един модул от фирмата, която им осигурява банковия софтуер, но не дължи такси към Мобайлпеймънт за всяка трансакция. Засега услугата се предлага от Vivatel и Globul, където номер 2000 е бил свободен. Мобилните оператори също не плащат нищо за услугата. Globul ще бъде просто преносител на данни, ние осигуряваме само инфраструктурата, по която се изпраща потвърдителен SMS, а услугата се осъществява от фирмата посредник, т.нар, сървис провайдер, съобщиха от оператора за BusinessWeek България. Цената на всеки SMS е 24 ст.

Със SMS могат да се правят преводи на пари и между физически лица. За целта е необходима банкова сметка, по която да бъдат получени.

Системата не е скъпа за издръжка, тя е толкова автоматизирана, че се поддържа от 15 човека. Те са достатъчни да обслужат както една, така и милион банки, казва Стоянов.

БЪДЕЩЕТО

Сред идеите на компанията са да се даде възможност и за плащания в магазините със SMS. Елтрейд, фирмата, която произвежда касови апарати, има разработен прототип за системата, но за внедряването й е необходимо мобилните оператори да се съгласят да купят тези терминали, които ще работят с техните карти. В противен случай ще трябва да ги купи Мобайлпеймънт и да ги предостави на веригите магазини и бензиностанциите, каза Румен Стоянов.

За да се реализира тази услуга обаче от Мобайлпеймънт, фирмата трябва да се лицензира като системен оператор, какъвто тя засега не е. Друга идея е т. нар. община без каса, която предвижда в данъчните подразделения да се поставят интерактивни терминали. На тях всеки човек ще може да се идентифицира с карта и да види какви задължения има да плаща към НАП, включително актове и глоби, и ще му бъдат посочени възможностите за плащане -с банкова карта, по електронен път през е-Pay или през друга система, включително и SMS. Като се има предвид, че и в момента данъци се плащат от банкови сметки и след като вече се допуска плащане със SMS, логично е да се приеме, че това е бъдещето.

Дали плащанията от мобилен телефон ще доведат до отлив на клиенти от големите картови оператори Visa u MasterCard, както и на БОРИКА, бъдещето ще покаже. Според изпълнителния директор на българския оператор Александър Матрозов действителността в момента показва, че няма пренасочване на трафика. Според Димитър Костов нишите са различни, както и факторите, които влияят върху решението да се използва карта или мобилен телефон за разплащания. „По-скоро биха се допълвали взаимно“, смята той.

Е, аз пък мисля, че ще ми бъде много по-удобно, докато съм на ски в Швейцария, да си платя сметката за ток, без да се притеснявам, че когато се върна, ще стоя на тъмно. А вие?

31 МИЛИАРДА е броят на регистрираните абонати на мобилни телефони в целия свят, но някои имат повече от един.

КОНКУРЕНТИТЕ НЕ СПЯТ

УСЛУГАТА QUICK PAY НА M-TELКлиентите на М-Тел могат да извършват разплащания чрез мобилния си телефон от август 2007. Услугата е разработена заедно с Датамакс и се нарича M-Tel Quick Pay. Тя дава възможност за покупки и плащане на услуги, без да е необходимо да бъдат използвани банкомат, POS или интернет. Потвърждаването на трансакцията става директно от мобилния телефон, а за да бъде ползвана, е необходимо банковата карта с логото на БОРИКА или дебитна карта на ПИБ, ДЗИ, Алфа Банк и Емпорики Банк да бъдат регистрирани към конкретен мобилен номер. Това може да бъде направено на който и да е банкомат от системата на БОРИКА, като при посочване на телефонния номер се изисква и въвеждането на 4-цифрения идентификационен код от фактурата на абоната. Регистрацията на банковата карта е еднократна. Услугата е ограничена само за абонати на този оператор.СЕП БЪЛГАРИЯ – ТЕЛЕФОНЪТ СТАВА БАНКОМАТ

СЕП България планира тестване на технологията си през май. Предвижда се тя да бъде свързана със системата за междубанкови разплащания RINGS на БНБ. Най-скоро могат да стартират плащанията на комунални услуги и междубанковите, а през есента – и пазаруване в магазин чрез мобилен телефон. Идеята е мобилният телефон да бъде нещо като банкомат. Задължително обаче трябва да се смени СИМ картата на телефона и да се сложи към нея допълнителен софтуер, чрез който да се управляват тези плащания. На практика това ще бъде плащане през еРау, но от телефона. Могат да се използват всички видове банкови сметки. СЕП България предвижда такси за различните операции за участниците в системата, но не и за крайния потребител. Включване към СЕП са потвърдили Булбанк, Алианц България и СИБанк. В напреднал стадий са преговорите и с Globul.

Юлияна Янкова
BusinessWeek

Няма коментари

Comments are closed.


«
»