Уикипедия 100 000

wikipedia

Инициативата „Уикипедия 100 000“ е доброволческа кампания по привличане на медиен и обществен интерес и нови редактори към българския клон на свободната електронна енциклопедия Уикипедия. Инициативата започва през септември 2007 година, няколко месеца преди Българоезичната Уикипедия да навърши 4 години от официалния си старт.

Това е първото по-мащабно начинание по популяризиране на Уикипедия в България, като идеята за него идва извън пределите на общността. Целта на кампанията е амбициозна, но реалистична. Към момента на обявяването ѝ българският клон има над 44 000 статии, с темпове на развитие по около 1 000 нови статии на месец. В момента, в който четете тази страница, вече се работи над 44 663 статии. Въпреки че в името на кампанията присъства емблематичното число 100 000, инициативата няма да спре до там.

Важна е не бройката, а идеята свободното енциклопедично съдържание, достъпно на български език, да се увеличава. От значение е не само количеството, но и качеството на съдържанието на Уикипедия, така че освен създаването на нови статии кампанията насърчава хората и да подобряват вече съществуващите. Важно е в българското общество да се знае повече за Уикипедия, за идеята, която стои зад нея, за движещите я принципи на неутралност, възможност за проверка на информацията, цивилизованост във взаимоотношенията между редакторите, придържане към свободното съдържание.

Кампанията протича в няколко посоки: медийни публикации, свързани с wikipedia, банери към Българоезичната Уикипедия, семинари пред университетски студенти и преподаватели.

Ако инициативата „Уикипедия 100 000“ е достигнала до Вас и Ви е вдъхновила да допринесете към wikipedia със своите знания, то е препоръчително да се регистрирате и да прегледате Наръчника на уикипедианеца. Започнете да редактирате — да пишете нова статия или да подобрявате някоя вече съществуваща, и може би съвсем скоро ще бъдете приветствани от някой по-опитен колега-уикипедианец, към когото и впоследствие ще можете да се обръщате за помощ. Също разгледайте Началната страница и Портала на общността и често задаваните въпроси. И допринасяйте — смело и добронамерено!

Партньори

Организатори на кампанията са:

Инициативата е отворена и към други медии и институции, да се включат по споменатите начини или с нови идеи.

Обсъжданията могат да се водят на беседата към тази страница. Тук ще се обявяват текущите събития, свързани с провеждането на инициативата.

Банери към Уикипедия

Ако желаете да се включите в тази доброволна инициатива, сложете на сайта си

банер: 160×128, 250×82, 300×250, 468×60

Няма коментари

Comments are closed.


«
»