Особености и грешки на лазерната епилация

Препоръки за лазерната епилация и какви грешки е възможно да бъдат допуснати при прилагането ѝ

лазерна епилация

Окосмяването по тялото е естествена защита, която природата ни е дала. Факт е обаче, че ние, хората, не я искаме тази защита и се опитваме всячески да я отстраним. И така, борбата с нежеланото окосмяване е безмилостно жестока (понякога буквално!) и разнообразна. Стремежът на човечеството да създаде метод за трайно обезкосмяване е доста продължителен процес, който обаче се е увенчал с успех през 1999 г., когато се е появила вълшебната лазерна епилация. Всъщност, това е годината, в която е произведена първата IPL машина, получила сертификат FDA за перманентна епилация. Няколко години след това е сертифициран и диодният лазер с дължина на вълната 810 nm.

Днес лазерната епилация е все по-предпочитана и от двата пола, макар че все още цената ѝ е най-висока. Но има защо! Хората предпочитат да вложат малко повече пари, но да видят „гладки“ резултати, отколкото почти ежедневно да епилират, депилират или скубят.

И така, ето малко повече информация за лазерната епилация и какви грешки е възможно да бъдат допуснати при прилагането ѝ.

Действие на лазерната епилация върху косъма

Лазерното лъчение се усвоява основно от меланина в космения фоликул (от меланина в кожата – не). Това е причина загряването на кожата и рискът от зачервяване и изгаряне да са минимални. След като косъмът бъде облъчен, растежът му се забавя или той (косъмът) окончателно изчезва. Кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват космения фоликул, се увреждат, което е причина да не може да се появи нов косъм на мястото на предишния.

Дълготрайност на обезкосмяването с лазерна епилация

На въпроси, свързани с гаранцията за перманентно (окончателно) премахване на окосмяването в конкретна област чрез лазерна епилация, няма как да се даде еднозначен отговор.

Всичко е много комплексно – зависи от човешкия организъм, кожата му, космите му, пигментацията. Ако някой „специалист“ ви даде гаранция за резултат, най-добре е да отидете при друг специалист!

Запомнете – лазерната епилация е по-близка до медицината, отколкото до козметиката. А в медицината няма нищо сигурно.

И все пак, ако комбинацията от
– тип окосмяване,
– апарат,
– настройка на апарата и
– подходящ график за извършване на процедурите

е правилна, се наблюдава перманентна епилация при над 70% от хората, избрали да се доверят на лазерната епилация.

При случване на неуспех, трябва да се изследва конкретната причина за него, а не да се отрича ефикасността на метода като цяло. Неуспехът може да е в резултат на неправилен апарат, грешни настройки, здравословни проблеми на пациента (хормони, прием на определени лекарства), некомпетентност на оператора на апарата и др.

Грешки при лазерната епилация

1. Не приемайте, че услугата навсякъде е еднаква! Различни са качеството, апаратурата, квалификацията на специалистите, които правят процедурите. Цената е последното, което трябва да сравнявате и въз осново на което да правите избор на студио за лазерна епилация.
2. Не се отказвайте още в началото, ако не видите резултат. Сменете студиото. Проучете! Може пък липсата на оредяване на окосмяването в третираната област да се дължи на нещо моментно в живота ви, което не сте предвидили. Да не би в момента да приемате някакви медикаменти, хормони, хранителни добавки?
3. Не мислете, че лазерната епилация и фотоепилацията са едно и също нещо. Тази грешка се допуска от много пациенти! Всъщност, между двете технологии има доста голяма разлика.
4. Не отскубвайте космите преди да се подложите на процедурата. Бръснете или подстригвайте! При всички случаи, два-три дни преди процедурата спрете всички обезкосмяващи манипулации у дома. Осигурете на лазера косми, които да облъчи!
5. Не си мислете, че лазерната епилация не може да постигне перманентни (окончателни) резултати! Може!

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»