Легалният наркотик на съвременността

Хората се пристрастяват към какво ли не. Разбира се, няма нищо страшно, ако вашата страст е да събирате пощенски марки или да играете шах. Много по-лошо е да сте зависим от алкохола, да пушите по две кутии цигари на ден или да проигравате цялата си заплата на рулетка. В края на миналия и началото на сегашния век обаче се появи нов коварен наркотик – ИНТЕРНЕТ. Мнозина вече имат достъп до световната мрежа в дома си и на работното място, без да съзнават, че като във всяка друга мрежа може да се оплетат в нея и да загинат.

Според различни данни до 10% от потребителите страдат от неконтролируемо пристрастие към ИНТЕРНЕТ. Преди няколко години лекарите дори заговориха за нова болестна зависимост, при която човек започва да прекарва все повече време пред компютъра, да се чувства все по-неуютно в обичайния свят и постепенно загубва връзка с реалността. В Европа и Америка се появиха и специални клиники за страдащите от новата болест.

Мрежовата зависимост може да приеме различни форми. Един от най-разпространените варианти е безкрайното общуване в чатовете и във форумите, както и по електронната поща. Впрочем ИНТЕРНЕТ е създаден тъкмо за да се общува по-лесно, но днес често се случва пристрастените да контактуват с приятелите си повече в мрежата, отколкото в реалността.

Друг вариант е пристрастието към игрите онлайн. Съвременните технологии позволяват на хиляди играчи да се събират в един нарисуван свят, който изглежда не по-малко ефектно от холивудските фантастични филми. В резултат някои по-впечатлителни хора се преселват във виртуалните светове за цели денонощия.

Увлечението по еротичните сайтове също е форма на мрежова зависимост, при това, съдейки по броя на страниците с подобно съдържание в ИНТЕРНЕТ, тя е много популярна. Само че това пристрастие често може да провали напълно реалния личен живот на човека.

Случва се потребителят да изпитва удоволствие не от съдържанието на сайтовете, а от самия факт на пребиваването в ИНТЕРНЕТ. Колкото и да е странно, четенето на ненужни сайтове и получаването на съвършено безполезни сведения за някои се превръщат в единствената житейска радост. В известен смисъл ИНТЕРНЕТ зависимостта е по-опасна от наркотиците. Виртуалният свят е невероятно привлекателен – в него се разпореждаш със съдбата на измислена вселена, създаваш си идеално въплъщение в блоговете, споделяш с цял свят ценните си мисли… В нашия цифров век компютри има навсякъде, ИНТЕРНЕТ-ът не е скъп, а мрежовият наркотик е изцяло легален. Тъкмо затова всеки лесно може да попадне в мрежата, но излизането от нея е практически невъзможно. Така че никак не е излишно да се вгледаме по-внимателно в отношенията си с компютъра.

Какви са симптомите на зависимостта от ИНТЕРНЕТ?

1. Отивайки на работа, се включвате в мрежата. Връщате се вкъщи и първото нещо, което правите, е отново да включите компютъра.

2. ИНТЕРНЕТ ви принуждава да жертвате съня си. Решавайки да „останете за още пет минути“, вие се заседявате пред клавиатурата до среднощ.

3. Предпочитате да общувате по ICQ и електронната поща, а не просто да звъннете на някого по телефона или да се срещнете с него. Виртуалното общуване все повече изтласква реалното.

4. Когато сте далече от компютъра, си мислите как ще влезете в ИНТЕРНЕТ и на лицето ви спонтанно се появява доволна усмивка. След като предварително сте решили да не влизате в мрежата, често се случва да седнете автоматично зад компютъра.

5. Ползвате ИНТЕРНЕТ, за да се разсеете от проблемите си в реалния живот.

Впрочем всеки може да открие в себе си нещичко от тези симптоми. Не си струва да се плашите – никой не е идеален. Родителите ни са присядали вечер пред телевизора, а ние прекарваме свободното си време пред монитора, така че какво толкова? В отношенията ни с компютъра обаче, както и във всичко друго, главното е мярката.

Засега официалната медицина не признава съществуването на мрежовата зависимост и в справочниците не пише за нея. За болест може да се говори само в случай, че злоупотребата с ИНТЕРНЕТ нанася реален ущърб на реалния живот. Ако заради виртуалното общуване постоянно не си доспивате, забравяте за семейството си, не се справяте с работата или с учението си, ако харчите всичките си пари в ИНТЕРНЕТ магазините – това са основните показатели на болестта. Таблетки за нея не се продават, така че единственото средство е самоконтролът. Постарайте се да използвате компютъра само тогава, когато ви е наистина необходимо. Сведете посещенията си в безполезните страници до минимум, сменете мрежовото общуване с реалното, а компютърните развлечения с истинска работа. Свободното ви време ще се увеличи рязко и е необходимо да помислите с какво ще го запълните. Но най-важното е просто да не забравяте колко прекрасен е светът, който ни заобикаля. И периодично да си припомняте, че никой не е умрял от липсата на компютър.

Банкеръ

Няма коментари

Comments are closed.


«
»