Носете специални очила пред монитора

Втората половина на XX век напрегна по непознат досега начин зрението на човечеството. Учените се надпреварваха да доказват как се увреждат очите при продължително гледане на телевизия, при четене в тъмнина и в движещ се транспорт. Отскоро бе добавен още един вреден фактор – компютърът.

През 1998 г. американските лекари от асоциацията на оптометристите (тези, които отговарят за проверка на остротата на зрението) въведоха в оборот нов термин

компютърен зрителен синдром (CVS),

и подробно го описаха. CVS е специфично нарушение на зрението у хора, които прекарват дълго време пред компютърния монитор.

Всички CVS синдроми могат условно да бъдат разделени на две групи. Първата – „зрителната“ – е свързана с влошаване на зрението, а втората – „очната“ – с неприятни усещания в очите.

Признаци на първата са: влошаване на зрението; забавяне на префокусирането от близки на далечни предмети и обратно (нарушение на акомодацията); раздвояване в очите; поява на лесна уморяемост при четене. Освен това при CVS възниква и

зрителният ефект на Мак-Калах

Ако внезапно прехвърлите поглед от тв екрана на черен или бял предмет, той „се оцветява“ в цвета, който е доминирал на екрана. Признаци на втората група са: чувство на парене в очите; усещане за пясък под клепачите; болки в областта на слепоочията и челото; болки при движение на очите; зачервяване на очите.

Повечето заседаващи се пред компютъра започват да се оплакват, че им е зле след около 4 часа, а всички -след 6 часа работа пред мониторите. Изчитането на информация от екрана на дисплея натоварва зрението по-малко, отколкото въвеждането на данни. А

най-изморителни са работата в диалогов режим

и компютърната графика. Проблемъте там, че човешкото зрение не е пригодено за работа с компютърни изображения, защото картинките на екрана силно се различават от естествените обекти. Екранът свети, изображението е недостатъчно контрастно, няма ясни контури и изобщо се състои от отделни точки, които при това трептят. Особено вредни за зрението са бликовете на монитора, неправилно подбраното разстояние от очите до екрана, неудачните цветове. Окото освен това се уморява по-бързо, когато погледът често се мести от екрана на клавиатурата (или хартиения лист) и обратно. Лекарите дълго търсят доказателство, че компютърът поврежда очите, но така и не го намират. Той не предизвиква нито катаракта, нито глаукома. Единственото изменение, което той може да причини, е да се развие или да се усили късогледството.

Препоръките на повечето лекари се свеждат до ограничаване на времето за работа пред компютъра, правилното разположение на монитора и задължителни паузи по времена работа. Например дава се съвет да се купи „правилният“ монитор. Вече са създадени суперсъвременни дисплеи с висока разделителна способност, т.е. с увеличен брой редове, с ускорена честота на смяна на кадрите (до 100 и повече херца), подбират се ярки цветове, даващи по-висок контраст.

Най-после елекроннолъчевите тръби се заменят от матрици на течни кристали.

Особено ергономични са екраните с т.нар. активна матрица,

които се използват например в компютрите тип Notebook.

На пострадалите от CVS може да се помогне със специални компютърни пособия. Сега в много оптически магазини се предлагат специални очила с лещи, в които зоната на ясното виждане съответства на местенето на погледа при работа на дисплей. Важен е и специалният цвят на лещите на „очилата.

Преди няколко години учени от Руската академия на науките разработиха цветови покрития, даващи значително повишение на контраста на изображението. Използването на очила с такива покрития рязко намалява зрителната умора у хората, активно работещи с компютри, и подобрява фокусирането в сравнение с обикновените очила.

„24 часа“

Препоръчваме използването на очила Релакс срещу преумора на очите

Няма коментари

Comments are closed.


«
»