Електронната търговия остава извън интернет

Чиновници блокират онлайн плащанията
Министерството на икономика бързало да въведе европейски директиви и не питало търговците за промените

Спорът за плащанията при доставката на стоки, поръчани по интернет, се води от септември миналата година, когато влезе в сила новият Закон за защита на потребителите. Той въведе изискването електронните търговци да приемат плащане за стоката в 7-дневен срок след доставката. През това време купувачът може да върне стоката, ако тя не отговаря на първоначалното описание или е дефектна. Правилото обаче така и не задейства, като остана практиката за наложен платеж при доставката. Междувременно работна група с представители на министерството на икономиката и асоциациите на търговците и потребителите трябваше да подготви промени в закона, които да определят нов ред на плащане. Гласуваните на първо четене поправки в закона отново забраняват авансовото плащане, но отпада текстът, уточняващ сроковете. С което електронната търговия остава само на думи.

Електронната търговия в България остава спъната в името на сигурността на потребителите, а 3-те млн. собственици на кредитни и дебитни карти в страната (по данни на картовата система „Борика“) няма да могат да пазаруват с тях от родните онлайн магазини, ако парламентът приеме предложението за забрана на авансовите плащания през интернет. Срещу това възразяват от Българската асоциация по електронна търговия (БАЕТ), обединяваща собственици на онлайн магазини. Ограничението се въвежда с промени в Закона за защита на потребителите, приета изненадващо на първо четене от икономическата комисия в парламента преди седмица. Поправката беше гласувана след като повече от 10 месеца асоциациите на търговците и потребителите така и не достигат до приемлив и за двете страни компромис по въпроса за предварителното плащане на стоки и услуги, поръчани в интернет.

По данни на организацията през миналата година оборотите на интернет магазините само в САЩ надхвърлят 100 млрд. долара, а ръстът на продажбите през мрежата- в Европа е над 60%. Общата сума от транзакциите с наши карти в чужбина (Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro) отново според “ Борика“ е над 60 млн. лв.

„В този вид законът ограничава не само покупките от българските сайтове, но и тези от световните.

Според българското законодателство международните магазини, които приемат авансово плащане, работят незаконно и при жалба на някой добросъвестен гражданин Комисията за защита на потребителите ще трябва да ги глобява“, коментира пред „Политика“ Петър Ванчев от управителния съвет на БАЕТ. Резултатът според него ще е, че онлайн магазини като Amazon просто ще спрат доставките до България.“

„Измамите при предварително плащане за стока, поръчана от интернет са факт. Всеки може да си направи сайт, да напише, че срока за доставка е 30 дни, да събере парите за поръчките и да изчезне на 25-тия ден. Най-добрият вариант е плащането да се извършва в момента на доставката или ако е чрез карта, да става по време или след получаването на стоката“, смята изпълнителният директор на Българската национална асоциация на потребителите Богомил Николов. Според Петър Ванчев от БАЕТ обаче плащането с карта при доставката означава куриерите да бъдат снабдени с устройства, подобни на тези в магазините, което много повече ще увеличи риска от измами и спекулации.

„Издателите на карти като Visa и Mastercard имат изискване рекламациите на онлайн търговците, на които превеждат пари, да са не повече от 1 % от оборота им и ако потребителите редовно връщат техни стоки, спират плащанията към тях, аргументира сигурността на електронната търговия Петър Ванчев.

По данни на БАЕТ в България работят около 200 онлайн магазина, като основния оборот е в около 10 големи сайта, създадени преди 4-5 години. Месечно през мрежата се поръчват стоки и услуги за 100 до 300 хил. лв. През миналата година общият оборот на интернет порталите е бил от 70 до 200 хил. лв. Над 90% от плащанията са в момента на получаването на стоката и очевидно засега електронната търговия ще си остане в този вид. Поправката трябва да бъде гласувана на второ четене от икономическата комисия в парламента през следващата седмица.

Елица Димитрова
в. Политика

Няма коментари

Comments are closed.


«
»