Държавата дърпа е-търговията назад

Новите технологии май са табу за чиновниците

Ако промените в Закона за защита на потребителите бъдат приети, това ще направи пазаруването на стоки от интернет невъзможно. Порталите, занимаващи се с продажби на стоки, ще трябва да затворят, а покупките от сайтове като Amazon и eBay са на ръба на закона. Според промените, ако поръчаме книга от amazon.co.uk и съобщим за това в Комисията за защита на потребителите, тя е длъжна да сезира директора на компанията и да му напише акт.

Най-малкото, което може да последва като ответна мярка, е спиране на достъпа от България на международните търговски портали, коментират от Българската асоциация за електронна търговия. Отворен остава въпросът, защо са ни необходими тези 3 млн. издадени дебитни и кредитни карти. Дали този закон е наистина за защита на потребителите или в тяхна вреда, е друга посока, в която може да тръгнат разсъжденията ни. Едно е сигурно – ако електронната търговия бъде блокирана, това ще върне страната ни с години назад.

Над 3 млн. са родните потребители, притежаващи кредитни и дебитни карти, според последната статистика на Борика, но те няма да могат да си купят нищо с тях в интернет, поне не и в България. Това ще е ефектът от поредната недомислица в родното ни законодателство, която ще принуди българските и чуждестранните онлайн магазини да преустановят дейността си на територията на страната.

В същото време в международен план само за изминалата година оборотите онлайн надвишиха 100 млрд. USD в САЩ, 7 млрд. в Англия и се наблюдаваше ръст на поръчките по интернет от 63 до 79% в държави като Франция и Германия.

Абсурдът на нашите законотворци обаче не свършва дотук.
Оказва се също, че според българските закони всички интернет магазини в чужбина работят незаконно, защото приемат авансови плащания с кредитни карти от българските потребители.

Христо Ласков
Пари

Няма коментари

Comments are closed.


«
»