ЗЗП и електронната търговия

Закона за защита на потребителите отново постави в неравностойно положение родните ни електронни магазини

Според чл. 51 от ЗЗП се “забранява предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на: хранителни добавки и хомеопатични продукти.”

В същото време съгласно друг закон от Българското законодателство, хранителните добавки са стоки, чието разпространение в търговската мрежа чрез аптеки, специализирани магазини и магазини за хранителни стоки не изисква специален режим на продажба.

И отново стигаме до абсурдността на Българските закони, като според единия хранителните добавки са достатъчно безвредни и можем да си ги купим спокойно от всеки супермаркет в района, а според другия те са опасни и не бива да се продават в интернет.

Другият парадокс, е че благодарение на свободното пътуване на стоки в Европейския съюз всеки може да си поръча подобна добавка от интернет, но от друга държава. Което е изцяло несъобразено с Европейските и световни практики в свободната търговия в интернет и за пореден път поставя родните ни електронни магазини в неравностойно положение.

Българските граждани все по-често пазаруват хранителни добавки от Румъния, Гърция и дори от държави, които не са членки като САЩ, Индия и Китай. По този начин нашите закони ощетяват Българския бизнес, Българската икономика и най-вече Българския потребител, като го лишават от възможността да поръча хранителни добавки чрез евтина и бърза доставка, а Българските институции се лишават от упражняването на контрол над качеството на внасяните продукти, както и от заплащането на данъци върху тях.

След влизането на изменението по чл. 51 всички Български компании занимаващи се с продажбата на хранителни добавки бяха принудени да преустановят дейността си в интернет.

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»