Отпушиха търговията през интернет

Депутатите отвързаха ръцете на търговците в интернет. При покупка от електронни магазини авансовото плащане ще е възможно при изрично съгласие на потребителя. Това гласят промени в Закона за защита на потребителите, приети вчера от парламентарната икономическа комисия. Ако си поръчаш нещо по интернет, означава, че даваш изрично съгласие за авансово плащане, каза председателят на комисията Йордан Цонев.
Търговецът в интернет не може да приеме плащане до 7 дни, след като стоката е доставена, гласят сегашните текстове от Закона за защита на потребителите. Наред с това електронните магазини нямат право да взимат лични данни за купувача.
Затова има реална опасност хората да поръчват по интернет, да ползват стоките, а после да не платят, опасяваха се собствениците на електронни магазини.
В България има 300-400 електронни магазина, сочат данни на Българската асоциация за електронна търговия (БАЕТ).
Техника, книги и подаръци най-често се купуват онлайн. Годишните продажби на техника през мрежата в страната са за 20 млн. лв., а на книги – за около 1 млн. лева.
Въпреки ширещото се пиратство българите пазаруват и много филми през мрежата. Голямо е търсенето и на луксозни стоки за подаръци.

Стандарт

Няма коментари

Comments are closed.


«
»