Пламен Узунов: Българите все още са неграмотни

Обществото ни все още е неграмотно що се касае до интернет и по-специално към търговията онлайн, заяви председателят на Българска асоциация за електронна търговия (БАЕТ) Пламен Узунов. Непрекъснато се наслагва информация колко е опасно да пазаруваш в интернет. Това не е вярно, казва Пламен Узунов. Особено в България електронните разплащания са доста сигурен метод за плащане по принцип, твърди той.

Все пак, нормално е нагласите, които се формират от известно време по медиите, да създадат такова негативно отношение към обикновения човек, който не е в час и не е пазарува, казва Пламен Узунов. Всичко това се видя покрай дискусията по чл. 53 от Закона за защита на потребителите (който беше и основната пречка пред онлайн търговците), продължила почти година.

Видяхме представителите на българската администрация и техните нагласи към онлайн търговците, които са доста негативни. Това въобще не е така, хората от сектора са се заели със сериозен бизнес. Наистина, сигурно има хора, които не са професионалисти, а мошеници. Тях обаче пазарът ще ги изхвърли сам, казва Пламен Узунов.

След окончателното приемане на промените в Закона за защита на потребителите, вече няма да има законови пречки за развитието на онлайн търговията в България. А то зависи от нас и от нагласата на обществото. Така, че само времето ще покаже с какви темпове ще стане развитието й, което е неизбежно, заяви Пламен Узунов.

Над 50% от читателите на ipo.bg или не пазаруват онлайн, или не знаят от къде точно могат да се снабдят със стоки през интернет. Най-често споменаваната пречка пред развитието на е-пазара в България е липсата на сигурност – около 26% от читателите ни казват, че не пазаруват през интернет именно, защото няма адекватна защита. Други 21% твърдят, че по принцип се „въздържат от подобни действия“. Всъщност, общият процент на хората, които твърдят, че не пазаруват онлайн е 58. Последните 11% просто не знаят от къде могат да си купят нещо през интернет.

Останалата част от читателите ни са на мнение, че търговията през интернет е нещо хубаво. Даже много хубаво. Според 25% от читателите ни пазаруването през Мрежата е доста по-удобно. А те не знаят колко са прави всъщност. Други 14% казват, че пестят пари и нерви, пазарувайки онлайн. И с право. Дори и да не е по-евтина, е-търговията е доста по-спокойно начинание от стандартното пого в магазина или на пазара.

Материали на ipo.bg

Няма коментари

Comments are closed.


«
»