Онлайн магазин

Онлайн магазините, като част от развитието на интернет

Напоследък сме свидетели как електронната търговия, посредством поръчките на стоки и услуги през най-различни електронни магазини заемат все по-голям дял от продажбите в световен мащаб.

Всеки съвременен търговец се старае да бъде в крак с тенденциите и да отговори на очакванията на своите клиенти и именно така се появи нуждата всеки от тях да има собствен онлайн магазин. Интегрирането на един онлайн магазин в интернет с най-големите социални мрежи също оказва влияние върху сектора, като хората все повече се доверяват на системи за готов интернет магазин, които им дават възможност да продават продуктите си директно във Facebook.

Историята на явлението онлайн магазин започва още с появата на интернет. Създадения от Тим Бърнърс-Лий интернет се отваря за комерсиални проекти през 1991 година, а първата платформа за онлайн магазин се пуска на пазара през 1994 година, като нейни създатели са германската компания Intershop. Малко по-късно на сцената се появяват и огромните и фундаментални за развитието на онлайн търговията – Amazon (1995) и eBay (1996).

Все повече хора днес са свикнали да възприемат пазаруването в един електронен магазин като част от своето ежедневие. В началото този подход бил характерен за по-високите класи в обществото, но днес благодарение на усъвършенстваните система за електронна търговия достъп и възможност да пазарува в онлайн магазин има на практика всеки. За този факт естествено допринася и все по-големия брой поддържани разплащателни методи, като именно те (и цената разбира се) могат да накарат един клиент да закупи дадена стока от вашия или от конкурентния онлайн магазин.

Предимствата на електронната търговия и по-конкретно на използването на електронен магазин са:

• Работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата
• Не е нужно да напускате дома си и да се редите на опашки
• Имате огромно количество информация, която да ви помогне да направите оптимален избор
• Имате възможност да направите пазарно проучване, което ще ви отнеме няколко минути и да изберете, от къде точно да поръчате желаната стока
• За търговците е страхотен начин да не плащат наем за помещения и голям персонал
• Дават възможност на всеки да започне собствен бизнес

Естествено, като всяко нещо и тук има определени недостатъци, а именно:

• Измами – често можете да се натъкнете на измамнически магазин и да предоставите своите данни на лица, които да ги използват по незаконен начин
• Проблеми със сигурността – ако не сте използвали достатъчно авторитетен онлайн магазин, то можете да се сблъскате с изтичане на лични данни (доста рядко все пак)
• Липса на уточнение за крайната цена – в зависимост от стойността на доставката на определен продукт до определено място може да останете неприятно изненадан от цената, която ще ви се наложи да заплатите (напоследък всяка платформа за готов онлайн магазин предлага точно калкулиране на крайната цена, за да се избегнат подобни неприятни моменти)

В България все повече хора обръщат своя поглед към интернет търговията и създават собствен онлайн магазин, в който предоставят възможност на потребителите да закупят най-различни продукти от цветя, бижута до климатици и електроника.
Най-развитата платформа за създаването на готов онлайн магазин е Summer Cart, като, макар да сме малка държава от нейните възможности са се възползвали над 1000 български търговци. Системата се разработва от няколко години и умело е съчетала евристични методи и поведенчески модели, характерни за средностатистическия българин, склонен да пазарува в онлайн магазин.

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»