Резнаха плащането в интернет

С приетия на първо четене закон се спира и възможността за плащане с кредитни и дебитни карти през Мрежата

Днес парламентът прие на първо четене промените в закона, свързани с нелоялните търговски практики от страна на търговците спрямо потребителите. Те гласят, че предварителните плащания с кредитни или дебитни карти стават невъзможни, заяви депутатът от ОДС Мартин Димитров. Тоест, вече всички възможни начини за плащане в мрежата са тотално отрязани. До сега доставчикът нямаше право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на законово определените срокове от получаването на стоката или сключването на договора.

С приемането на тази промяна целият онлайн бизнес може да изчезне, предупреждават от Асоциацията за електронна търговия в свое становище до СДС. Самият Димитров е предложил две нови редакции на текста в закона. Едната от тях е, ако не е договорено друго, доставчикът да не може да изисква авансово плащане, или доставчикът задължително да предоставя възможност на потребителя да плати цената на стоката в момента на получаването й.

В момента в България онлайн пазарът се радва на значителен ръст. За миналата година само през една от двете системи за електронни разплащания у нас – epay.bg – са преминали 54 279 560.74 лв. През 2005 г. тази цифра е била 24 408 658.67 лв., а през 2004 г. – 11 320 600.50 лв. В началото на годината дебютира и още една такава система – eBg.bg, а от Google също обявиха, че имат намерение да стъпят на този пазар у нас. Тоест, хляб в него има. Стига да може да си платиш за покупката.

Христо Ласков
вестник Пари

Няма коментари

Comments are closed.


«
»