.бг

България първа внесе вчера искане да регистрира интернет домейн на кирилица. Това съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Писмото на председателя на агенцията Пламен Вачков до президента на интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN, www.icann.org) Пол Туми бе връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN, както и в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения.

Така България се включи като първата в света страна в процеса по ускорено въвеждане на интернет домейни на кирилица.

В писмото ДАИТС информира авторитетната международна организация, занимаваща се с присвояването на интернет имената от вида „.com“, „.net“, „.org“, „.info“ и т.н., че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението „.бг“.
ДАИТС ще организира през есента среща в София, на която ще бъдат поканени всички държави, използващи кирилица – Беларус, България, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна. На форума ще се обсъждат решения по разпределението на кодовете на интернет имената за нуждите на страните, използващи кирилица.

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»