Domain Tasting

Изменения в правилата за издаване на домейн имена планира регулаторът ICANN. Целта е да се пресече порочната практика спекуланти в интернет да регистрират домейни еднодневки с цел да извлекат бързи печалби от реклами на Google, съобщи technews.bg. Според действащите в момента правила през първите пет дни от придобиването на домейна потребителите могат да се откажат от него, преди да са платили таксата.

Процедурата Domain Tasting важи за имената с разширения .com, .net, .org, .info, .name, .pro и .biz. Идеята на регулатора е била да даде възможност на потребителите да коригират допуснати грешки в името на домейна или да се откажат, ако преценят, че името не им подхожда. Интернет спекулантите обаче бързо откриха, че благодарение на правилото за тестване могат да печелят лесно пари. Те придобиват хиляди имена, без да плащат, пускат сайтове еднодневки с реклама от Google и след това се отказват от домейните, които не генерират достатъчно приходи. В друг сценарий печалбарите изтриват новосъздадени домейни в рамките на петдневния срок и веднага ги регистрират отново, като така активират нов гратисен период.

За да се пребори с явлението, ICANN смята да въведе такса за компенсация при отказване, която ще направи неизгодна схемата на спекулантите. Google, от друга страна, възнамерява да блокира достъпа до програмата Ad-Sense на издатели еднодневки. По данни на ICANN през януари миналата година десет от най-активните „дегустатори“ на домейни са регистрирали и след това са се отказали от 45 милиона имена в зоните .com и .net.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»