Шестият елемент

Желанието ни да се обособяваме в общности и мрежи, да се причисляваме към групи от хора, споделящи нашите виждания, или да принадлежим към клубове, не е ново.

Нито пък е странно.

През последните години обаче стремежът ни към групиране и контакт бележи толкова голям ръст и популярност, че социолозите все по-често го наричат феномен.

Причините за това са много. От една страна, всекидневието на по-активната част от населението преминава на работното място, а роднините, близките и приятелите остават на заден план.

Вътрешната потребност за контакт обаче ни кара да търсим алтернативни начини за комуникация, така че въпреки голямата заетост и разстояния, да успяваме да общуваме помежду си.

И точно тогава на помощ идва интернет. Една от най-силните и мащабни мрежи, създавани някога от човечеството.

Какво предлага интернет?

Глобалната мрежа предлага среда. Как и с кого ще комуникираме в нея е наш личен избор. В зависимост от желанията и потребностите на своите потребители, интернет компаниите дават различни решения.

Едни от първите социални общности в мрежата са сайтове като Myspace, Facebook, Linkedin.

У нас потребителите на интернет се ориентират сравнително бързо в световните тенденции, което ги кара да търсят родните аналози на гигантските социални мрежи.

Така в края на миналата година в България стартира социалният проект ZIP.BG – мрежа от затворен тип.

Общност, в която може да се влезе, само ако някой вече регистриран ви покани.

И въпреки тази своеобразна бариера пред потребителите, за няколко месеца в ZIP.BG са се регистрирали над 20 000 българи.

За разлика от съществуващите в момента проекти с подобна насоченост, ZIP.BG е ориентиран изключително към потребители, които се представят с истинските си „лица“, реалната си самоличност, не търсят флирт или случаен разговор.

Сайтът също така е и за хората, които използват интернет за бизнес контакти, връзка с бъдещ работодател, любим изпълнител или артист.

Сигурността на комуникацията, липсата на спам и гарантираното лично пространство пък кара популярни хора от бизнеса и творческите среди да използват редовно ZIP.BG.

Примерите са много: бизнесменът Александър Керезов – зам.-председател на Химимпорт, Чавдар Ценов от Тодоров АД, бившия вицепремиер Александър Божков, Даниела Пеева – директор за връзки с инвеститорите на Монбат, близо 100 брокери на ценни книжа от всички инвестиционни посредници, десетки журналисти и рекламисти.

В сайта е интегрирана и напълно нова функционалност за българския интернет – панел, който позволява да се пише на кирилица от всяка точка на света, без да е необходимо инсталирането на специален софтуер.

Точно благодарение на тази опция ZIP.BG успява за няколко месеца да приобщи и една „малка“, но доста активна общност от 200 българи, живеещи в Унгария, както и над 100 наши сънародници от САЩ, 82-ма от Германия и 51 от Великобритания.

Търсенето на познати сред морето от регистрирани потребители се оказва важна част от удоволствието да си сред най–новата и най–активна общност в българското интернет пространство.

Според една теория на Стенли Милграм, американски психолог и социолог, преподавал в Йейл и Харвард в средата на миналия век, всеки от нас може да достигне до желан от него човек чрез шестима познати.

Той доказва твърдението си през 1963 година и така „експериментът на Милграм“ се превръща в основа за организирането на голяма част от социалните мрежи по света.

Връщайки се на родна почва, е интересно да проверим дали неговата теория работи и у нас.

Дали ще стигнете до търсения от вас човек чрез шестима познати в ZIP.BG?

Пълната статия в Investor.bg
Христо Петков

Няма коментари

Comments are closed.


«
»