Как да се опазим от бандити онлайн

Ако не спазват няколко простички, но важни правила, клиентите в интернет могат да се окажат по-заплашени, отколкото при търговия в реален магазин, предупреждават от БАЕТ.

Например те никога не трябва да разкриват данните на разплащателните си карти на непознати интернет търговци.

В България при плащане с кредитна карта самият електронен магазин прехвърля плащането към посредник – това са системи като ePay, PayPal и др. Така електронният магазин не събира на сайта си номера на кредитни карти и лични данни на купувачите, което ги предпазва от посегателства.

Ако се спазват тези елементарни правила, търговията в интернет е много по-сигурна, стига да се търгува в легални сайтове. Ако отидете на пазара и си купите нещо, при проблем няма как да докажете, че сте го купили именно оттам. Докато в интернет всички транзакции остават записани, защото плащанията минават през вашата банка и през банката на търговеца. Така могат да бъдат проследени при възникване на проблем. Това е най-чистият вид търговия и тя е изцяло извън сивия сектор на икономиката, защото няма как поръчките и плащанията да останат скрити, категорични са от асоциацията на електронните търговци. В международен план само за изминалата година оборотите онлайн надвишиха 100 милиарда долара в САЩ, 7 милиарда в Англия и се наблюдава ръст на поръчките по интернет от 63 до 79% в държави като Франция и Германия.

Общата сума от транзакциите с наши карти в чужбина в лева (Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro) отново според Борика е над 60 милиона.

„24 часа“

Няма коментари

Comments are closed.


«
»