Windows Update прецакал Skype

Популярната програма за комуникации Skype претърпя голям срив миналата седмица, който засенчи всички кризи на конкурента му ICQ досега. Милионите абонати на чат-клиента останаха без достъп до сървърите му в продължение на два дни. Причината за проблема, както се оказа, бил обичайният комплект обновления от Windows Update.

Потребителите на операционната система на Microsoft рестартирали компютрите си за кратък интервал от време и това претоварило мрежата на Skype. Тя не могла да се справи с необичайно големия брой заявки, които се опитвали да се включат почти едновременно.

Според софтуерните инженери на компанията, програмата е имала недостиг на мрежови ресурси. Проблемът се дължал не толкова на обновленията на Windows, колкото на неправилната работа на алгоритъм, който подсигурявал мрежовата поддръжка на Skype и взаимодействието на чат-клиента със световната мрежа. От компанията категорично отричат вирус да е бил в основата на тридневния проблем.

Въпреки сравнително бързото възстановяване на услугата, сривът предизвика силно безпокойство в бизнес средите.

Според анализаторите, то се дължи на страха от потенциални нови проблеми с комуникацията както при Skype така и при други доставчици на VoIP услуги. Програмата има общо над 220 милиона потребители, от които 5-6 милиона са онлайн във всеки момент от денонощието. През януари дори бяха отчетени 9 милиона абоната, включени по едно и също време.

Софтуерът е бил свалян над 200 милиона пъти, а близо 50 милиона души го ползват редовно, сочи още статистиката.

Елеонора Симеонова

Няма коментари

Comments are closed.


«
»