Skype следи потребители?

Skype инсталира скрит процес за следене. Тази теза е в основите на един от най-големите скандали около известната програма за безплатни разговори напоследък. Директорът на китайската компания Dynamic Internet Technology Бил Ксиа обвинява Skype в цензуриране на определени потребителски действия. Според него чат-клиентът подкрепя китайското правителство в стремежа си да контролира достъпа на хората. Това става, като се блокират определени думи така, че да не могат да бъдат изпращани през мрежата.

Всичко започнало, когато от Skype стартирали пренасочването към Skype.tom.com сайт, за който се говори, че се използва за проследяване на потребители в Мрежата. Според китайския потребител програмата задействала процесът contentfilter.exe, който пък блокирал думи като `dalai lama`. Ксиа уточнява, че това не е дело в частност на китайското правителство, а като цяло на самия чат-клиент.

От Skype отказали да коментират новината. Според Ксиа те са засекли, че той използва VoIP, за да комуникира с клиентите си, в опит да им помогне да заобиколят ограниченията на правителството и решили да пренасочват потребителите към нов портал, който да инсталира скрития файл.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»