Световното турне на Skype продължава

Популярната и супер евтина глобална телефонна услуга през интернет ще стане мобилна чрез нов телефон

Малко по малко големите имена от света на компютрите си пробиват път в света на мобилните телефони. Първи беше iPhone на Apple, последван от слуха, че Google създават собствена софтуерна платформа за ново поколение мобилен телефон. Сега Skype, популяризиращ безплатните разговори по телефон през интернет, е готов да пусне собствен мобилен телефон, разработен съвместно с компанията „3“ – мобилен оператор в Европа, Азия и Австралия.

Наречен е кодовото име „Белият телефон“, апаратът на Skype Technologies ще бъде представен в края на октомври във Великобритания, Италия, Хонконг и Австралия и ще започне да се разпространява чрез компанията „3“ на петте й основни пазара, научи BusinessWeek.

Телефонът, оборудван със софтуер, наречен iSkoot, ще има мултимедийни възможности и ускорен браузър за интернет. Но най-значителното му преимущество е големият бутон точно над обичайната клавиатура, е който се активира много популярната услуга в Skype за далечно набиране и международни разговори. Натиснете бутона и в списъка излизат всички приятели на Skype юзъра, както и обичайните контакти, кликнете на някой от тях и разговорът се осъществява.

Skype разговорите през мобилен телефон ще струват толкова, колкото и от компютър или безжичен телефон на Skype. Те ще са безплатни, когато разговаряте с други юзъри на Skype, а ще струват само няколко цента на минута, когато юзърът набира обикновени телефонни номера в повечето страни. Компанията „3“, притежавана от Hutchinson Whampoa от Хонконг, няма да ви таксува допълнително, ако използвате други опции от Skype. Но клиентите ще трябва да похарчат известно количество пapи на месец за услуги като например обикновени мобилни разговори, рингтонове или кратки съобщения.

Skype се надява, че лесният мобилен достъп до техните услуги може да увеличи международния трафик, чийто ръст рязко е намалял. Евтината международна връзка може да се окаже и начин да привлече потребители на безжичните услуги, които често плащат долари на минута, за да говорят с други държави. Въпреки че Skype се гордее с 246 млн. потребители, само една четвърт или една трета от тях са редовни юзъри и повечето от разговорите им са безплатни. Откакто беше купен преди две години от eBay, Skype се бори, за да направи популярността си печеливша, като от компанията собственик признаха, че са над платили $1.4 млрд. в сделката за общо $2.6 млрд. Това е причината eBay да отчете $936 млн. загуби за третото тримесечие, което е и първата й загуба от осем години.

Друг любопитен момент е фактът, че eBay притежава и онлайн услуга за разплащания PayPal, като телефонната услуга Skype може да се превърне в трамплин към използването на мобилно устройство, за да се плаща за продукти и услуги. Това беше и тайната цел на американските мобилни оператори, макар че в Япония и Корея това се прави от години.

Брус Майерсън
BusinessWeek

Няма коментари

Comments are closed.


«
»