SMS казва колко струва роумингът

Цените паднали с 60% за месец

Безплатен SMS с информация за евротарифите за роуминг вече трябва да получават абонатите на мобилните оператори при пресичането на национална граница, съобщи еврокомисарят Вивиан Рединг. Съобщението ще съдържа предлаганите цени за разговор както и безплатен телефон за допълнителна информация.

Рединг отчете вчера в Брюксел като „забележителна победа“ първият месец след въвеждането на евтиния роуминг в съюза. Международните мобилни разговори са поевтинели с до 60% през август, когато влезе в сила новото законодателство.

Всички държави членки са се съобразили с тавана от 49 евроцента

за минута за изходящи и 24 цента за входящи повиквания. Но най-евтино пътуването в чужбина излиза на холандците, британците и ирландците. България не е в първата петица.

Според проучването на еврокомисията само през август 200 млн. души са поискали евротарифата, а сега двойно повече разговарят на нея.

„Доволна съм от положението във всички страни“, заяви Рединг, запитана за цените в България.

Комисарката обаче изрази опасения за непрозрачност при представянето на новите условия на клиентите, най-вече за липсата на достатъчна информация за различните тарифи.

След 30 юли, когато разпоредбата влезе в сила, 3 млн. души са се обадили на оператора си, за да поискат новите цени. На повечето хора обаче това не се е наложило, защото са били прехвърлени автоматично.

Комисарката изрази задоволство, че не са се сбъднали опасенията, че операторите ще избият загубите си, като вдигнат цените на вътрешните разговори.

Стойността на SMS и преноса на данни обаче е твърде висока

и ние сме предупредили националните регулатори за това, каза Рединиг. И добави, че се надява продавачите на услугата да решат проблема сами, за да не се налага еврозаконодателство и в тази област.

Най-рано в края на 2008 г. може да се очаква комисията да предложи на европарламента нова регулация,която да свали цените на текстовите съобщения.

Освен това комисията подготвя доклад до Европейския парламент, който ще бъде готов в края на 2008 г., и ще разглежда влиянието на въвеждането на евротарифата върху конкуренцията, въпроса дали националните цени са се променили вследствие на това въвеждане и относно развитието на цените в роуминг за SMS съобщения и пренос на данни.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»