Palm Centra

Новият модел Centra е на добра цена, но първенецът в PDA формата няма време

Дали смарт телефонът Palm Centra ще успее да спаси изпадналия в затруднено положение производител, който преживява тежки моменти? Или това е едно обречено усилие да се задържи на все по-конкурентния пазар? Palm създаде модела Centra, за да привлече по-млади купувачи, които не разполагат с финансовите възможности на традиционните клиенти на Тгео. А и новият телефон вероятно ще успее да спечели малко време за Palm. Това може и да не се окаже достатъчно, за да промени незавидната съдба на компанията.

По същество моделът Centra е умалена версия на Тгео 755р, със свита клавиатура, по-малък екран и батерия, която издържа на разговори с 13% по-кратко времетраене. Сред изброените компромиси единственото, което наистина ме притеснява, е клавиатурата, която, изглежда сякаш е създадена за хобитите на Толкин.

Проблемът не е толкова в размерите на клавишите, колкото в близкото им разположение един до друг и във факта, че са подредени в прави редички вместо в по-естествената конфигурация, подобна на усмивка, превърнала се в стандарт. Сякаш в опит за разрешаване на проблема дизайнерите на Palm са приспособили бутона „поща“ да извиква програма за текстови съобщения, предназначена за много кратък обмен вместо за дълги имейли, както е в случая с моделите Тгео.

Големият му коз е цената: само $100, с двугодишен договор за разговори и обмен на данни. Моделът 755р струва $250.

Има и един огромен недостатък, от който страдат и другите разновидности на Тгео. Софтуерът на Palm OS, революционен за времето си, с годините е модернизиран с техническия еквивалент на гумения ластик или дъвката. Програмата, която на практика е предшественик на смарт телефоните, вече пет години работи без основно преразглеждане. Или накратко – вече не си върши работата.

Голям проблем е, че софтуерът може да изпълнява само една функция наведнъж. Така по-лесно може да се обясни защо във време, когато вградената Wi-Fi и GPS навигацията се превръщат в стандартна функция на смарт телефоните, продуктите на Palm не предлагат нито едната разновидност. Уеб браузърът едва е годен за ползване и всеки онлайн форум на Palm е пълен с оплаквания от собственици, чиито модели Тгео често „забиват“ или се заключват.

Тъжната история как Palm си навлече подобни неприятности е твърде сложна за тази статия. Но компанията сама усложни проблемите си, като отдели минимални ресурси за разработването на подобния на лаптоп родственик на Тгео, наречен Foleo. Проектът беше прекратен през септември, само две седмици преди очаквания му дебют на пазара. Palm твърди, че новата версия на софтуера, базирана на солидната и модерна операционна система Linux, няма да бъде достъпна до края на 2008 г.

Изчезването на телефоните Palm OS ще бъде истинска загуба. Но в крайна сметка прекрасният потребителски интерфейс не служи на потребителите, ако прилежащата платформа не е стабилна.

Конкуренцията не спи. Research In Motion произвежда прекрасни нови модели BlackBerry в кратък срок. Microsoft значително подобри практичността на софтуера за смарт телефони Windows Mobile, a преди Palm да завърши опита си с Linux, се очакват поне още една-две нови версии. А и, разбира се, iPhone представлява голяма заплаха с новата си цена от $399. Всичко това означава, че възможностите на Palm се стопяват. Използвал съм няколко модела на Palm от оригиналния Pilot, който излезе през 1996 г., и залезът на тази компания икона наистина много ще ме натъжи. Но моделът Centra може да не е достатъчно напредничав, за да го предотврати.

Palm твърди, че новата версия на софтуера, базирана на солидния и модерен Linux, няма да бъде достъпна до края на 2008 г.

Стивън X. Уайлдстром
BusinessWeek

Няма коментари

Comments are closed.


«
»