Най-сочното BlackBerry

Различните начини, по които T-Mobile и AT&T интегрират Wi-Fi, са от значение

Най-новите продукти от Research In Motion изглеждат толкова еднакви, колкото две устройства blackberry в една група. Както BlackBerry 8820 от AT&T. Т и Black-Berry Curve 8320 от T-Mobile са първите по рода си, които включват Wi-Fi. Ho те ги използват по много различен начин. От двете устройства Curve е по-практичният избор за повечето потребители. Корпорациите вероятно ще предпочетат модела AT&T 8820 ($300 след отстъпка с двегодишен договор) с устройство в традицията на BlackBerry. Това не е точно работно устройство, тъй като разполага и с медиа плеър към имейла на марката BlackBerry, както и бележник с контакти и календар. Но RIM пропуска други потребителски характеристики, като камера, което няма да се хареса на загрижените за сигурността корпоративни клиенти.

Мислете за този продукт като за платформа. Той просто чака компаниите и производителите на софтуер да го приспособят, така че да се възползват от възможности като предавател за глобално позициониране. В зависимост от нуждите на компанията може да добавят навигационни устройства TeleNav GPS или софтуер за проследяване на колони леки и товарни автомобили. Все пак, ако корпоративните отдели по информационни технологии не са позволили специфични приложения, единственото, за което Wi-Fi ще свърши работа, е по-бърз достъп до интернет. А като се има предвид колко са малки екранът на устройството и браузърът, който не е особено мощен, ползата му е ограничена.

Моделът Curve ($249 с договор) идва с всички корпоративни екстри на 8820 освен GPS и добавя някои интересни за потребителите характеристики. Той е малко по-малък от 8820, което го прави по-лесен за носене за сметка на малко по-лоша клавиатура. Има камера от 2 мегапиксела и е съвместим с безжичните стерео слушалки на Bluetooth.

Най-голямата разлика между двете устройства BlackBerry не са телефоните, а начинът, по който работните им мрежи ползват Wi-Fi. Моделът Curve е първият смарт телефон, който работи е услугата на T-Mobile HotSpot @Home. Използва технология, наречена Unlicensed Mobile Access (UMA), която позволява на обажданията свободно да се движат между нормалната услуга на T-Mobile и Wi-Fi мрежите. Няма нужда да се превключват мрежи, за да се използват отделни услуги, като Skype. Това е доста удобно на места, включително и в дома ви, офиса или публичните станции на T-Mobile, където имате Wi-Fi, но покритието на мрежата може да е лошо. Освен това обажданията, направени чрез Wi-Fi, не използват план за отчитане на изговорените минути. Какъв е големият бонус на Curve? Имейлът, контактите и календарът на BlackBerry могат да се ъпдейтват и при използване на Wi-Fi, което е добре дошло в сградите, където телефонното покритие се губи.

Само ако 8820 владееше същите трикове в мрежата като AT&T! Телефонът може да бъде програмиран за получаване на корпоративната поща по Wi-Fi, но само ако ИТ отделът ви е инсталирал специален софтуер.

Възможностите за сервиз на Curve са с доста високи цени. Макар че може да получават информационни услуги само за $10 месечно над гласовия план, мисля, че повечето хора ще си поръчат план за $30, който включва неограничено изпращане на съобщения и интернет достъп.

Разговорите с Curve неусетно преминават от нормалната услуга на T-Mobile към Wi-Fi мрежите.

Стивън X. Уайлдстром
BusinessWeek

Няма коментари

Comments are closed.


«
»